Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

”Det bästa man kan göra är att vara stolt över den man är”

Homo, bi eller hetero – våga vara öppen med din läggning
– Det bästa man kan göra är att vara stolt över den man är, säger RFSL:s ordförande Johanna Hellgren.

Annons

Men hur vet man säkert vilken sexuell läggning man har?

– En del känner sig säkra på vilken sexuell läggning de har medan andra kan känna sig tvingade att välja. Allt handlar om kärlek och vem man har förmågan att attraheras av emotionellt och sexuellt. Det kan som allt annat förändras över tid, säger Johanna Hellgren, ordförande för RFSL i Gävleborg.

Men egentligen gillar hon inte ordet sexuell läggning.

– Sexuell läggning säger egentligen väldigt lite om en person. Det är bara påhittat för att placera folk i fack. På så sätt blir det enklare för vissa att förstå andras situation.

En del som känner sig redo att komma ut är rädda för hur de ska bli bemötta och hur personer i deras omgivning kommer att reagera.

– Tänk på att det du känner och vem du blir kär i har lika stor betydelse och ska mötas med samma respekt som någon annan. Om någon i din omgivning inte accepterar eller respekterar vem du är, betyder det kanske att den personen har problem med sig själv som den behöver ta itu med innan ni kan mötas som vänner igen.

Bor du hemma hos din familj och blir illa behandlad kan du ta hjälp av socialtjänsten som då kan hjälpa dig med din situation.

När det gäller synen på homosexuella har flickor en mer positiv inställning än vad pojkar har. Det visar en enkätundersökning som Ungdomsstyrelsen gjorde 2003. Det är också mer accepterat om två tjejer håller varandra i handen och pussas än om två killar gör det.

– Jag håller aldrig min pojkvän i handen på offentliga platser. Det kan uppfattas som provocerande och det är jobbigt med alla blickar, säger Pelle Friberg från RFSL.

– Många tror att bögar är sexfixerade och vill ligga med första bästa kille men det är helt fel.

Även homosexuella kvinnor möts av fördomar.

– En fördom är att en av oss i ett förhållande skulle spela mannens roll, vilket inte stämmer alls.

– Men det blir kanske lättare att förstå kärlek mellan två tjejer om man utgår från heteronormen, säger Johanna Hellgren.

Mer läsning

Annons