Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Det gäller att gapa stort

För att du ska slippa såriga bröstvårtor, mjölkstockning och för att du ska få en bra mjölkproduktion är det viktigt att ditt barn får ett bra tag om bröstet med munnen redan från början.

– Rätt grepp är A och O, säger barnmorskan Anne-Maj Westlund.

Annons

Livsmedelsverket råder nyblivna mammor att helamma i sex månader och därefter börja komplettera med annan mat, men samtidigt ha kvar amningen som bas tills barnet är 1 år eller mer.

– Första tiden kan man behöva mycket stöd och hjälp för att amningen ska komma igång och fungera som det är tänkt, säger barnmorskan Anne-Maj Westlund.

Det finns mammor som är bröstopererade eller som äter medicin, vilket gör att de inte kan amma. Det finns en mängd andra orsaker, är man till exempel stressad kan det orsaka svårigheter.

– Och då stressar man upp sig ännu mer. Det blir en ond cirkel. Men om det inte fungerar kan man kontakta amningshjälpen på Gävle sjukhus.

Slappna av, sitt eller ligg bekvämt. Var avslappnad i axlar och armar. Lägg barnet mitt för din bröstvårta med kroppen i en rak ställning med huvud, axlar och mage vänt mot dig. Du kanske har barnet i knäet eller högt upp på din arm.

– Se till så att barnet gapar så stort så att det får in så mycket som möjligt utav bröstvårtan och vårtgården i munnen. Barnets underläpp ska vara nedvikt.

Ibland kan mammor känna att amningen inte fungerar så bra eller är för kravfylld. Många kvinnor upplever stor sorg och att de inte duger som mammor om de av någon anledning inte klarar av att amma. Bröstmjölksersättning är för de flesta barn ett fullgott alternativ när det inte fungerar med amning.

– Då ska mamman få stöd och uppmuntran att övergå till ersättning utan att behöva känna samvetskval. Man är ingen sämre mamma för att man inte ammar. Barnets behov av närhet kan tillgodoses på andra sätt.

Mer läsning

Annons