Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Det handlar ofta om förnekelse

Det finns ingen statistik över hur många kvinnor som går igenom en hel graviditet utan att märka det. Erfarna barnmorskor som små & stora talat med hävdar dock att det är mycket ovanligt.

Annons

Kanalen TLC kör just nu dokumentärserien ”I didn’t know I was pregnant” som handlar just om kvinnor som är gravida men inte vet om det. I serien förklarar mammorna att de aldrig anade att de var gravida förrän barnet föddes. Det är häpnadsväckande historier om kvinnor som föder barn på badrumsgolv, mackar, möhippor och i bilar. Men enligt Ingegerd Lantz, chef för kvinnosjukvården i Gävleborgs län, är det extremt ovanligt.

– I Gävleborg har vi ungefär 2 900 förlossningar per år, av dem är det kanske en kvinna vart tredje år som inte är medveten om att hon är gravid, säger Ingegerd Lantz.

Pillren måste tas punktligt

Eftersom det är så få är det omöjligt att hitta en gemensam nämnare för dessa kvinnor. Förnekelse kan ligga bakom; mamman har blivit gravid i en tid då det varit stressigt eller olämplig att få barn, till exempel en väldigt ung mamma.

– Minipiller är 98 procent säkra som skydd mot oönskade graviditeter. Men med minipiller är det också extra viktigt att ta dem punktligt, de har kortare glömsketid än kombinerade p-piller. Minipillrens effekt kan också försämras om kvinnan till exempel är magsjuk.

Att plötsligt få barn innebär ett oerhört trauma som ökar risken för förlossnings- och amningsdepression. Samtal med kurator brukar därför erbjudas.

Mer läsning

Annons