Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Det handlar om viljan – inte pengar

Det är konstigt att en del föräldrar (läs pappor) fortfarande har ett val om de ska vara föräldralediga eller inte. Passar det in i karriären? Har vi råd? Jo, för pengar uppges vara den främsta orsaken till att pappor inte kan vara föräldralediga, åtminstone inte så länge.

Annons

Om en pappa inte kan vara föräldraledig med sitt barn beror det på att det inte passar med jobbet, han är egen företagare eller tjänar så pass bra att familjen skulle förlora för mycket på om han var föräldraledig.

Men är det en mamma passar det bra om hon är egen företagare för då kan hon styra över tiderna själv och tjänar hon bättre än mannen betyder det att hon får högre föräldrapenning än vad han får.

Papporna tar ut ungefär 20 procent av föräldradagarna. Med nuvarande ökningstakt kommer uttaget av föräldradagar vara lika mellan pappor och mammor tidigast 2040.

En undersökning som Försäkringskassan har gjort visar att kvinnor uppger att de tar ut sin ledighet för att vara tillgängliga för barnen, till exempel när de ska till tandläkaren.

Männen säger oftare att de vill göra roliga saker med sina barn på ledigheten. Pappor är lediga kortare tid än mammorna.

Därför vill de väl förlänga ledigheten genom att slå ihop den med semestern för det är trevligare att vara utomhus på sommaren.

Papporna upplever det också som något ”nytt” att var hemma.

Jag tror att det egentligen inte är ekonomin utan viljan som avgör hur föräldrar delar på barnledigheten. Vem är redo att vara borta från jobbet en längre tid?

Pengarna används bara som ett argument. Det är bättre om föräldrarna inser att de är båda lika viktiga för sina barn och att hela familjen vinner på att de delar lika på ansvaret.

Mer läsning

Annons