Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Det kryddade brännvinets högtid

/
  • Tradition. Få andra saker är mer svenska än midsommarfirandet med sill och nubbe. O.P. Andersson och annat kryddat brännvin passar utmärkt.

Nationaldagen i all ära, men midsommar är väl ändå Sveriges svenskaste högtid. Och högtid i Sverige betyder ofta nubbe på bordet. Den är vår festmarkör - en skål för ljuset och glädjen, men också en medicinsk brygd vars kryddiga toner mister sin finstämdhet om flaskan har kylts för länge.

Annons

Med sillen och det kryddade brännvinet markerar vi vår samhörighet med naturen. Sillen från havet, potatisen från jorden och nubben - ja, den kan väl ses som en hyllning till solguden denna årets ljusaste tid.
Det är svensk kultur som inte har någon motsvarighet någon annanstans.
Snaps, sill och sång hör midsommaren till för de flesta.

Det här är en uråldrig svensk ritual djupt rotad i folksjälen och lika betydelsefull som naturfolkens olika riter.
En nyligen gjord undersökning av Arcus bland 1000 svenskar visar också att snapsen är den högtidligaste formen av festmarkör. På frågan när man kan tänka sig att dricka snaps svarade 75 procent till midsommar, 55 procent till jul och 55 procent till påsk. (Endast två procent kunde tänka sig att dricka snaps till vardags).Traditionen bjuder också att det ska vara kryddat brännvin till midsommarbordet. Det var längre tillbaka betingat av att man ville få bort den otäcka finkelsmaken, men ännu mer av medicinska skäl. De olika kryddörterna ansågs nämligen råda bot för det mesta.

Helt klart är dock att kryddad sprit smakar som allra bäst till feta och salta rätter som den inlagda sillen och matjes. Den hjälper även till att spjälka fettet i magen.
Själv dricker jag gärna klassikern O. P. Andersson med dess rika toner av kummin, fänkål och anis. Skåne är identiskt kryddad men lite mildare.
De olika snapslådorna med småflaskor är aldrig fel. Där kan man ju hitta nya favoriter.


Riktigt god bland nykomlingarna är Sommaraquavit - en juninyhet på Systemet som bjuder på en fräsch, citrusfrisk, lite örtigt blommig smak som kan fungera utmärkt till det mesta på midsommarbordet.
Kom ihåg att inte servera snapsen för kall, då försvinner de mer finstämda, goda kryddtonerna. Frysskåpskall kan möjligen okryddad vit sprit serveras.

Vad gäller ölet så är midsommar de få tillfällen då vanlig lättdrucken, lageröl passar bra. Godkända alkoholfria ölalternativ är tyskarna Jever Fun (33 cl/9,50 kronor) och veteölet Weihenstephaner Hefeweissbier (50 cl/12,40 kronor).

Vin är inget lämpligt val till de salta läckerheterna på midsommarbordet. Men den modige som inte gillar öl kan testa med ett vitt vin på den mycket aromatiska, blommiga, druvan gewürztraminer till matjessillen. Pikant och (nästan) gott.


Annons