Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Det rosa vinets tid är nu

/
  • Rosé allt trendigare. Rosévinet gör sig allra bäst på sommaren, utomhus, till exempelvis lättare rätter på fisk och skaldjur. Intresset för vintypen har ökat rejält under senare år, liksom kvaliteten.
  • God italienare. Från Italienska Abruzzo kommer det torrt rödbäriga och välbalanserade Valle Reale Vigne Nuove Cerasuolo.
  • Gott och billigt. Sydfranska Puycheric Syrah är en god och mycket prisvärd representant för de moderna rosévinerna.
  • Sämst bland de dåliga. Castillo de Gredos Rosé är så uselt så det nästan blir komiskt. Endast för masochister.

Rosévin hör den ljusa årstiden till. Det har allt fler svenskar upptäckt. På senare år har intresset ökat markant, både från producenternas sida och från oss konsumenter.

Annons

Aldrig förr har det funnits så många olika roséviner att välja på – och kvaliteten har aldrig heller varit bättre. Nu handlar det sällan om viner för djupare smakanalyser. Det här är viner för lättsamt umgänge och mer anspråkslös förtäring.

Ska man generalisera kan man säga att det finns två huvudtyper av roséviner. Lite sötaktigt bäriga som mest lämpar sig som aperitif och drink. Och torra, friska som passar utmärkt till bufféer, grillad och stekt fisk, kryddig kyckling och matigare sallader. Det är den senare kategorin som är godast och har de bästa representanterna i utbudet.

Förra året drack vi svenskar knappt 10 miljoner liter rosévin inköpt på Systemet, varav merparten dracks under sommarmånaderna. Det var drygt dubbelt så mycket som tre år tidigare och tre gånger så mycket som för fem år sedan. En tendens som är likartad över hela världen.

Att intresset ökat i Sverige är förståeligt. För kvalitetsmässigt har vinstilen ansiktslyfts rejält under senare år. Nu är flertalet roséer välgjorda och ungdomligt fräscha. Vilket inte var fallet förr då rosévinerna kunde bli kvar länge i hyllorna och smaka oxiderat och äppelskruttigt. Nu lanseras nya pigga årgångar varje vår, även om ett fåtal lite trötta fjolåringar fanns kvar i april när jag testade igenom hela sortimentet. Så se till att få senaste årgång.

I tabellen nedan hittar ni alla rosévinerna på flaska och tetra i det ordinarie sortimentet. Boxroséerna håller generellt lägre klass än flaskorna, även om det finns några acceptabla (dessa kommer att redovisas i en kommande stor genomgång av hela det fyrkantiga utbudet).

Mer läsning

Annons