Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Det sticker i ögonen på en gammal hemsamarit

/

”Kom hit Svensson så slår jag ihjäl dig med plånboken”.

Annons

Citatet sitter för evigt fastetsat i mitt minne. Jag minns inte exakt från vilket program eller dramaserie det var men det var tidigt 80-tal och själva repliken var så stark, tuff och krass för mig som jobbade som hemsamarit. Det gjorde ont i hjärtat.

Det finns en historia om när familjen Wallenberg förlorade kontrollen över sin stora båt i Sandhamns gästhamn en gång. När dom insåg att dom var tvungna att köra in i en annan båt för att få stopp på sitt ekipage skrek någon av dom äldre Wallenbergarna ”Ta nån billig jävel!” Sann eller falsk så är det en historia som också tatuerat sig fast i mitt minne.

Det slår liksom uppifrån och ner på någon som redan ligger.

På samma sätt är det med rikemansbarnens beteende under tre veckor varje sommar, när de köper dyra flaskor och sprutar ut champagne för tusentals kronor flaskan. Tennisveckan i Båstad, Stockholmsveckan i Visby och avslutningsvis veckan i St Tropez, har mer en känsla av dekadens än glamour över sig.

I Båstad har kommunen infört en lokal regel som förbjuder sprutande av champagne. Troligtvis för att det är för provocerande. Men de förslagna rikemansbarnen är inte dummare än att dom kommer på ett annat sätt att reta gallfeber på Svensson. Det kallas att ”vaska”.

Tricket går till så att ”Erik Von Svinhandske” köper två champagneflaskor á, säg, 2 500 kronor flaskan. En flaska tar han med till bordet. Den andra låter han bartendern ”vaska”, det vill säga hälla rätt ner i vasken till ingen nytta. Sedan ropar bartendern ut i salongen att Von Svinhandske ”vaskat” en skumpa och då ska alla jubla och tycka att det är en frän kille. Dom vill provocera med att vaska och jag faller rätt i fällan.

Kanske finns det något budskap i beteendet. Något man ska förstå och begripa om sakernas tillstånd. Kanske finns ett inslag av humor just i det att jag blir så provocerad som dom vill att jag ska bli.

Men om det finns något att förstå så står ändå själva provokationen i vägen för det budskapet. Ungefär som när man eldar upp 100 000 kronor och samtidigt vill fokusera på löneskillnaden mellan män och kvinnor. Det sticker också i ögonen på en gammal hemsamarit.

Mer läsning

Annons