Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Det vore bättre utan journalister...

/

”Det vore bättre utan journalister. Så vi slapp allt vinklande.”
Ibland har jag dem i örat, läsare som vill slippa oss som ”vinklar till det”.

Annons

Ibland förstår jag dem, en ny tidning varje dag och uppdateringar på webben en stor del av dygnet, hundratals mejl om dagen och åtskilliga telefonsamtal. Det är inte givet att vi lyckas välja ut det mest intressanta, ställa de viktiga frågorna och presentera resultatet på bästa sätt varje dag, även om vi faktiskt försöker. Sedan kan vinkeln vara obekväm, sanningen blir liksom mer plågsam satt på pränt.

Jag undrar ibland hur de där som vill slippa mig och mina kollegor ska få ihop sin tidning – för den vill de ha. Bloggar och twitter i all ära, men nästan alla som nått vuxen ålder vill ha en tidning att bläddra i – och de yngre med om de bara slipper betala.

”Ni kan väl sätta in protokollen, då blir det ju rätt” får jag höra.

Jag undrar om han som säger det läst protokollen. Vi läser protokoll och det är sällan man skådar ljuset när man läser dem. Och nån måste bestämma vilka protokoll som ska publiceras och förklara vad den torra protokolltexten handlar om.

Sen hör det till saken att en av dem som en gång föreslog att vi journalister inte skulle hålla på och fråga och rota utan hålla oss till protokollen var en politiker, en politiker som inte ville bli granskad. Ännu mindre när vi upptäckte att hon beordrat att det skulle ”klippas” i proto- kollen innan de skickades ut till medierna och sattes i pärmen på biblioteket där allmänheten kunde läsa. En paragraf var så obekväm att saxen måste fram, en paragraf som avslöjade att någon fifflat med kommunala medel.

Någon väljer alltid. Inte ens protokollen är säkra.

Politikern gick vidare och hamnade i riksdagen.

Nu skulle jag tala om vem det var om det inte redan blivit historia. Den utspelade sig dessutom utanför A-region 56 där vi är satta att granska, informera och roa.

Hör av dig om nån ”klipper” i protokollen. Då skriver vi garanterat.

Mer läsning

Annons