Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Döden är en nattchef

/

Annons

Döden har ett lättare jobb än en nattchef. Men det är kanske enda skillnaden.

– Kommer du redan, ropar Ulla, nyhetschefen, bortifrån nyhetsdesken när jag hänger av mig min jacka, lutar lien mot väggen och knäpper på datorn för att se listorna över vilka texter som förväntas komma under kvällen, eller kanske redan är klara.

I hennes röst hör man den där frågan som alla människor som närmar sig, eller står inför en deadline, ställer: ”Vart tog tiden vägen, alla de där timmarna som kom och gick?

Måste vi redan sätta punkt?”

Poeten Wislawa Szymborska berättade en gång om sitt möte med Atropos, en av Nödvändighetens tre döttrar. Medan Klotho är den som spinner livstråden, och Lachesis bestämmer trådens struktur och skiften, är det Atropos som håller i saxen. Snipp, snapp, så var linan avklippt.

Jag vet inte säkert vad som styr Atropos när hon dyker upp med den där saxen för att göra sitt jobb, men jag tänker att hon vill samla trådarna och någon gång väva en duk av dem.

Det som styr mig som nattchef är bland annat:

1. Hur stor är morgondagens tidning? Om den är trång på grund av få sidor eller många annonser måste jag vara strängare med saxen och kanske låta bli att ta in texter i tidningen.

2. Hur många artiklar produceras, och hur bra är de? Är vi ensamma om en nyhet eller vet vi att konkurrenten har varit där och nosat? Bra och viktiga nyheter vill vi få ut så fort som möjligt, och vi vill såklart inte riskera att våra läsare får reda på någonting senare än konkurrentens läsare.

3. Hur sent kommer en artikel och hinner vi få med den innan sidorna måste vara skickade till tryckeriet? Ja, för det är pressläggningen som är vår deadline; tryckeriet är vårt Hades där på andra sidan av Ruddammsgatan, som därmed är vårt Styx.

Men ändå: Dödens, eller Atropos, jobb är lättare än en nattchefs. För hon kan göra sitt och sedan gå vidare utan att behöva ställas till svars. Döden möter en människa bara en gång och sedan aldrig mer. En nattchef kommer tillbaka till redaktionen nästa eftermiddag och se, där på bordet ligger resultatet av gårdagskvällens alla val och bortval i form av dagens Arbetarbladet.

Mer läsning

Annons