Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dödlig explosion skakar Istanbul

Sirener ljuder över Turkiets största stad där minst tio personer har dödats i en explosion i turistområdet Sultanahmet. Enligt medierapporter kan det ha varit ett självmordsdåd, något som inte har bekräftats från officiellt håll.(TT)

Annons

Är du på plats? Hör av dig till oss på tips@arbetarbladet.se eller ring 026-159302. Det går också bra att skicka ett sms/mms till 72026, inled med abtips.

Minst tio personer har dödats och 15 har skadats i explosionen, enligt ett uttalande som publicerats på guvernören i Istanbuls hemsida.

Det är ännu oklart vad som orsakat explosionen, men enligt obekräftade medieuppgifter kan det ha varit ett självmordsdåd. Myndigheterna utreder vilken typ av explosiva ämnen som använts och vem som ligger bakom explosionen, enligt uttalandet från guvernörens kontor.

Rörliga bilder hos CNN:s turkiska kanal visar mängder av poliser på platsen, vissa försedda med sköldar. Många människor rör sig på torget, flera filmar med kameror och mobiler.

Hörde smällen

Stadsdelen är en av Istanbuls äldsta och hyser flera av stadens mest berömda sevärdheter, däribland Blå moskén och Hagia Sofia.

Jens Odlander, generalkonsul vid Sveriges generalkonsulat i Istanbul, säger till TT att han hörde smällen och nu ljuder i stället sirener från utryckningsfordon.

– Vi hörde explosionen, den ägde rum på andra sidan Gyllene hornet. Vi följer naturligtvis nyhetssändningarna och har varit i kontakt med Istanbuls civila myndigheter.

– Nu reser sig naturligtvis frågan om det befann sig några svenskar på plats och det ska vi försöka ta reda på, men det kan ta tid, fortsätter han.

Oklart om skadade

Just nu är det lågsäsong för turismen. Utrikesdepartementet i Stockholm har inga uppgifter om att några svenskar ska ha skadats i explosionen.

– Vi håller på att gräva fram uppgifter, säger Katarina Byrenius Roslund på UD:s presstjänst.

De senaste månaderna har flera dödliga attacker skett i Turkiet. I oktober attackerade två självmordsbombare en folkmassa med fredsaktivister i huvudstaden Ankara och 103 människor dog. Det var den blodigaste attacken i Turkiets moderna historia.

Mer läsning

Annons