Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Drabbar ofta tjejer med höga kravpå sig själva

– Det är en komplicerad, psykiatrisk sjukdom och det är därför som det kan ta lång tid att tillfriskna, säger Katarina Angermund, kurator och behandlare på mottagningen Kristallen i Gävle.

Annons

Vilken typ av ätstörning man än har, påverkar det hur man tänker om sig själv och ens relationer med andra.

Man lyssnar inte på kroppens signaler som säger när man är hungrig eller mätt.

Ofta är man hård eller dömande mot sig själv.

Kristallen i Gävle är en behandlingsenhet för personer med ätstörningar. Där finns individuellt anpassad behandling som sker både enskilt och i grupp.

Alla får en behandlare som man har samtal med. Matstöd i grupp kan också ingå i behandlingen. Behandlingen pågår så länge som den behövs.

Sjukdomen drabbar främst tjejer i tonåren.

– Ofta duktiga tjejer med höga krav på sig själv. De ställer inte så höga krav på sin omgivning och de är duktiga på att ta hand om andra och ser när andra behöver stöd men är inte lika bra på att se sina egna behov, säger Katarina Angermund, kurator och behandlare på Kristallen.

– Hela ens identitet sitter i att man ska ha en smal kropp och utan den känner man sig värdelös och vet inte vem man är.

En ätstörning kan bero på många olika faktorer.

– Sjukdomen kan utlösas av en händelse, en separation eller att bästa kompisen slutar i klassen.

När det handlar om barn med ätstörningar gäller det att stötta hela familjen genom familjeterapi.

– Man brukar säga att hälften blir friska, en fjärdedel blir mycket bättre och sedan finns det en del som inte blir bättre och några som inte överlever. Fler överlever i dag, tack vare att man under åren har utvecklat behandlingen.

En ätstörning kan allvarligt påverka kroppen och hur man mår, därför är det viktigt att man får hjälp så tidigt som möjligt.

– Under tonåren bygger vi fortfarande upp vårt skelett. Får man anorexia före puberteten kan det hämma tillväxten, man stannar i växten. Du får ingen mens och utvecklar inte bröst. Kroppen kan renovera det mesta när kroppsvikten och ätandet blir normalt. Men benskörhet är en vanlig komplikation som inte går att reparera.

Mer läsning

Annons