Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dragkampen om ”Kalle Anka-eftermiddagen”

Julen är en av de största familjehögtiderna. I skilsmässofamiljen kanske man låst sig vid vem som ska ha barnen de magiska timmarna på julaftons eftermiddag och det kan utlösa konflikter.

Annons

– Det viktigaste när föräldrarna har skilt sig är att de fortfarande kan samarbeta med varandra på ett vuxet och respektfullt sätt i förhållande till barnen, det underlättar för barnen, säger Anne Charlotte Bohlin på Svenska kyrkans familjerådgivning.

– Men det kan förstås vara svårt att behålla sin vuxenhet när mycket känslor är inblandade. Det kanske är särskilt svårt i samband med en traditionsrik helg som julen då man slits mellan olika förväntningar, även från andra släktingar.

För att slippa bråk och känsloladdade gamla historier gäller det att ligga steget före. På det sättet är det lättare att stå emot om infekterade diskussioner plötsligt uppstår.

– Bestäm hur du vill ha det och vad som är realistiskt att vänta sig. För barn är det viktigt att i god tid få veta hur de ska fira jul, och var.

Dragkampen brukar stå om timmarna under och efter Kalle Anka. Men varför - egentligen? Barn i dag tycker inte Kalle Anka är något speciellt, de kan ju titta på tecknat varje dag.

De vuxna tror att allt måste hända på eftermiddagen, men för små barn kan tomten lika gärna komma på morgonen.

Släpp taget om traditionerna. Skapa egna julguldkanter.

Ta en mysig julaftonsmorgon tillsammans.

– Vad är möjligt? Vad är viktigast? Jo, barnen. Många familjer hittar ofta bra lösningar.

– Som när föräldrar bestämmer sig för att en ska fira dagen innan eller dagen efter med barnen.

Kan man inte komma överens om hur barnen ska bo efter en separation har man rätt att få samarbetssamtal via socialtjänsten. Samtalet är till för att fokusera på barnets bästa. Hos familjerätten kan skilda föräldrar få hjälp att skriva kontrakt för att nå en uppgörelse.

– Alla familjer har olika situationer, men det viktiga är att föräldrarna lägger ned stridsyxan och inte pratar illa om varandra inför barnen, säger Bernt Westerlund, chef för familjerätten i Gävle.

Mer läsning

Annons