Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dragspelssäng från 1800-talet

/

Skickar bilder på en miniatyr av en vuxensäng. Denna är en utdragbar docksäng helt i original.

Annons

Jag har även en vuxenvariant vid vår sommarstuga där den kan användas som extrasäng vid behov. I hopfällt skick är den en bred fåtölj som användas under dagtid. På vuxensängen har jag dock bytt ut tyget och innehållet. Docksängen har stort affektionsvärde men det skulle vara intressant att veta om den har något värde rent pengamässigt.

Anna

Svar: Modellen på dina sängar kallar man dragspelssäng och den är från senare delen av 1800-talet. Modellen var populär i större delen av Sverige. Den lilla sängen är fantastisk och har kvar originalklädseln som är så typisk för senare delen av förrförra seklet. Man kallar tyget för schagg. Ordet kommer från engelskans shag=ragg och det är ett tyg med grov varpsammet i ylle och inpressat mönster. Det var en mycket populär klädsel – stark och oöm. Användes till och med på säten i tåg.

Värdet på miniatyrsängen är mellan 1 000 och 1 500 kronor. Värdet på vuxensängen får nog anses ringa.

Tillbringare

Jag har två tillbringare efter mina föräldrar. Den mindre är från Gustavsberg. Jag tycker den ser ut att vara gammal och vill gärna veta om den har något värde. Den större användes i vår familj på matbordet under 1920–1930-talen. Var är den tillverkad och hur gammal kan den vara?

Nyfiken

Svar: Gustavsberg startade sin verksamhet redan 1825 ute på Värmdö utanför Stockholm. Stämpeln på din kanna visar att den är tillverkad omkring sekelskiftet 1800/1900. Kannan har varit en del av en hel matservis. Värdet på kannan är cirka 200 till 300 kronor.

Den större kannan är tillverkad av en porslinsfabrik som hette Petrus Regout i Maastricht, Nederländerna. Stämpeln visar att kannan är tillverkad 1929–1931. Värdet är några hundra kronor.

Mer läsning

Annons