Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dubbelt från Mackmyra

/
  • Whiskyexpert. Angela Forsgren D'orazio är sedan 2005 master blender på Mackmyra Svensk Whisky och står bakom flertalet av destilleriets framgångsrika whiskyutgivningar, bland annat den nu aktuella Special: 7.
  • Nu även vodka. Mackmyra Whisky lanserar nu för första gången en maltvodka under namnet Vit Hund.

Svenska Mackmyra Whisky vilar inte på lagrarna från redan vunna segrar. Siktet är hela tiden framtidsinriktat och nya satsningar iscensätts hela tiden.

Annons

Jätteinvesteringen med det nya destilleriet, skogslagret och whiskybyn i Gävle är verkligt imponerande.
Man satsar nu även på att expandera till nya marknader, bland annat USA.
Nya produkter ligger också hela tiden i pipeline.
I serien Special är man nu framme vid opus nr 7: Mackmyra Special 07 (nr 40419, 70 cl/649 kr). Den här gången har man använt sig av fat som tidigare har innehållit hjortronvin vilket gett en liten söt hjortronmyltaton till det milda maltinslaget med stråk av torkad frukt, honung och försynta kryddor.

Smakmässigt tycker jag inte att den riktigt lever upp till Special 06 som jag anser än så länge toppar serien. Själva uppger man att whiskyn är rökig då delar av den är enrisrökt, men det inslaget är definitivt inte framträdande. Kan med god vilja möjligen anas i eftersmaken och vad gäller rök är den ljusår från skotsk Islaywhisky.
De 10 000 flaskorna släpptes 1 november i samtliga Systembutiker.

Mackmyra har också nyligen släppt Vit Hund (nr 87491, 50 cl/319 kr) i beställningssortimentet, men finns även på bolaget i Valbo och Gävle.
Det handlar om en vattenklar maltvodka, som utgör grundspriten till whiskyn innan den läggs på fat. Smaken är riktigt intressant för att vara ren sprit. Här finns söta, fruktiga inslag i den maltiga, oljigt feta, lätt finkeltonade, smakbilden. Kan kyld fungera fint som snaps till en sillbit, eller likt en grappa som digestif efter en tyngre middag.

Namnet Vit Hund är taget från de tidiga amerikanska bourbonpionjärerna som kallade sitt destillat för just White Dog innan det hälldes på fat.
Som kuriosa kan nämnas att Mackmyra fick bakläxa av Systembolaget för flasketiketten. Där stod nämligen ”Vit Hund sitter alltid fint”, och den dubbeltydigheten kunde ju uppfattas som en uppmaning till att dricka i tid och otid.

Men eftersom flaskorna redan var etiketterade och klara när Systemet slog bakut fick man lov att täcka över sin slogan med en lapp med ordet ”Censurerat”, vilket godkändes av bolaget.
Sune Liljevall

Mer läsning

Annons