Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Efter alla övergrepp: Han har tagit fram en licensfri självförsvarsspray

När några av hans tjejkompisar ofredades sexuellt började Jimmy Edvardsen, Mockfjärd, att fundera över hur övergrepp skulle kunna förebyggas. Nu har han tagit fram och lanserat en laglig och licensfri självförsvarsspray. – Om så bara en person räddas har det varit värt det arbete jag lagt ner, säger han.

Annons

Jimmy Edvardsen med sin självförsvarsspray.

Jimmy Edvardsen är 27 år, uppväxt i Mockfjärd och började redan i skolåldern som guide och gärdsgårdsstängare i Bastbergets fäbodar, söder om Mockfjärd.

Nu guidar han människor över större ytor. Sedan fem år är han nämligen yrkesverksam som helikopterpilot.

Jimmy Edvardsen, Mockfjärd.

För Artic Air kör han vintertid turtrafik i Sälenfjällen och just nu kör han ut fisketurister från Vuoggatjålme i Arjeplogs fjällvärld. Han har också för länsstyrelsens räkning varit med och stödutfodrat fjällräv och för bara några dagar sedan såg han – från helikoptern – en järv.

Han är van vid att lösa problem – såväl teoretiskt som praktiskt och tekniskt – och för en tid sedan tog han som lite av ett hobbyprojekt fram och lanserade en app som väcker trötta fordonsförare.

– Den scannar av förarens ansikte och larmar om föraren sluter i ögonen i en halv sekund, berättar han.

Nu har han också tagit fram och varumärkesskyddat en självförsvarsspray. Den är laglig och licensfri i hela Europa och säljs idag via skönhets- och hårvårdsföretaget Lyko. Just nu förhandlar Jimmy Edvardsen dessutom med en stor butikskedja.

– Många människor, inte minst unga tjejer, är idag oroliga för att gå ut kvällstid och för att delta i festligheter, exempelvis musikfestivaler. Det är hemskt, men tyvärr tycks antalet ofredanden och övergrepp öka, konstaterar Mockfjärdsbon.

När några av hans tjejkamrater berättade att de utsatts för sexuella ofredanden började han fundera över en möjlig lösning, hur han skulle kunna medverka till att förhindra övergrepp. Hans "lösning" blev en blandning av bland annat högkoncentrerad mentol och isopropyletanol.

Nu har den lanserats i små sprayburkar, lätta att bära med sig.

– Den har fyra meters räckvidd och innehåller röd färg som förblindar och sitter kvar på huden i upp till tre dagar, vilket underlättar identifiering av gärningspersoner, berättar Jimmy Edvardsen och tillägger att han egentligen hoppas att ingen ska behöva använda hans Bsafespray.

– Men uppstår en skarp situation kan den på mindre än två sekunder stoppa en angripare – utan att ge några bestående skador. Dessutom ger den innehavaren en viss trygghet och kan förhoppningsvis ge fler möjlighet att delta i samhällsaktiviteter även kvälls- och nattetid.

Han räknar med att den ska lanseras även utanför Sverige och hoppas naturligtvis att den ska ge honom en del inkomster. Men det är inte det viktigaste...

– Min dröm eller snarare förhoppning är att den kan ge fler möjlighet att leva ett normalt liv, utan oro och rädsla för övergrepp. Och skulle den hejda ett enda övergrepp är det värt de arbetstimmar och de pengar jag satsat på det här, fastslår Jimmy Edvardsen.

Mer läsning

Annons