Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Eftertraktade flickor

/

Annons

Jag har två figuriner av Lisa Larsson ”Dora” och ”Amalia”. Är de värda någonting? Sedan har jag också en byst av August Strindberg som har varit inneboende i vår familj i många generationer. Jag är trött på honom.


Lisa Larsson föddes 1931 i Göteborg.
Redan 1954 anställdes Lisa Larsson vid Gustavsbergs fabriker och blev kvar till 1980 då hon blev frilansdesigner med uppdrag åt bland annat KF, Åhléns, Höganäs, Rosenthal med flera.
Dina ”flickor” ”Dora” och ”Amalia” ingår i en serie kallad ”ABC-flickorna” som presenterades 1958. Serien är tillverkad i brun lergodsl, delvis glaserad och målad och gjordes i en mindre upplaga med cromotryck samt består av ”Amalia”, ”Beata”, ”Charlotta”, ”Dora” och ”Emma”. De blev mycket populära redan från början och är i dag eftertraktade samlarföremål. Värdet är 1 000 till 1 200 kronor per styck.
August Strindberg (1849–1912) kanske vår allra främsta författare och inte att förglömma även en skicklig konstnär. Nu kan jag tyvärr inte se i vilket material din byst är gjord men gissar på gips som är bronserad. Det är många som vill ha en byst av August Strindberg. På en auktion skulle den gå för mellan 1 000 och 2 000 kronor. Skulle den vara gjord i brons får du betydligt mer.

Annons