Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ekologiska viner på framfart

/
  • Vingårdar i Toscana. Det tempererade klimatet gör det svårare att producera ekologiska viner i Europa än i Chile och Argentina till exempel, där klimatet är torrt och mer jämnt.

De ekologiska vinerna har blivit betydligt bättre under senare år. Och utbudet har genom en medveten policy från Systemets inköpare utökats rejält.

I dag finns 78 ekologiska viner i det ordinarie sortimentet.

Annons

Fortfarande finns en hel del tråkiga och icke prisvärda viner som lanseras som hälsosammare än de icke ekologiska. Nu är det ju så att många av dagens vinproducenter jobbar mer eller mindre ekologiskt utan att göra någon stor affär av det, giftanvändandet har generellt sett minskat. En del vill dock inte bli sammankopplade med ekorörelsen, eftersom dessa viner tidigare inte sålde på kvalitet. En del ger sig inte heller råd att certifiera sig som ekologiska då det är en kostsam process. Men främst vill de flesta europeiska vinodlarna ha möjlighet att bespruta sina vingårdar om det verkligen krisar.


Hotar skörden
Det är nämligen betydligt svårare att odla helt ekologiskt i Europas tempererade klimat där skadeinsekter, mjöldagg, röta och andra "sjukdomar" ibland kan hota skörden i vingårdarna. I torra trakter med jämnt klimat är det betydligt lättare att undvika kemiska bekämpningsmedel. Därför hittar vi många ekoviner från Chile och Argentina.

Absolut giftigast
Av 78 testade ekoviner i Systemets ordinarie sortiment betecknar jag hela 21 som bra köp, och tio som fynd.

Systembolaget tänker fortsätta att utöka det ekologiska sortimentet. För 2011 planeras 20 fasta lanseringar och 18 tillfälliga ekolanseringar.
Naturligtvis är det bara att lovprisa den tydliga trenden mot en mer jordnära och kemikaliefri vinodling, för miljöns och naturens skull. Huruvida vinerna i sig är nyttigare är däremot tveksamt. För det är ändå alkoholen som är den absolut "giftigaste" ingrediensen i vin.

Sune Liljevall

Mer läsning

Annons