Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ekonomipriset till amerikan

/

Paul Krugman, USA, är årets mottagare av ekonomipriset till Alfred Nobels minne. Han är verksam vid Princeton University i USA.

Annons

Han får priset för sin ”analys av handelsmönster och lokalisering av ekonomisk verksamhet”.

Paul Krugman har utarbetat en ny teori för effekterna av frihandel och globalisering. Den nya teorin förklarar varför världshandeln i själva verket domineras av länder med likartade förutsättningar som handlar med likartade produkter i motsats till den traditionella handelsteorin som bygger på att länder är olika.

Paul Krugman presenterade för snart 30 år sedan sin teori för utrikeshandel.
Han utgår från att många varor och tjänster produceras billigare i långa serier. Samtidigt frågar konsumenterna efter ett varierat utbud av varor. Följden blir att småskalig produktion för en lokal marknad ersätts av storskalig produktion för en världsmarknad där företag med likartade produkter konkurrerar med varandra.

I sin senaste krönika, skriven sent på söndagen, prisar Krugman euroländernas initiativ.
”Be och du ska bli belönad. Jag har upprepade gånger under den här krisen bett för att parlamentariker, bara en enda gång, ska överträffa förväntningarna i stället för att underträffa dem – och det verkar som om euroländernas regeringar har levererat,” skriver han och lägger till att den brittiska regeringen också överträffat förväntningarna och ”effektivt visat världen på en väg framåt”.
Krugmans blogg heter En liberals samvete.

Mer läsning

Annons