Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Eleverna får för höga betyg

Var tredje elev i Ockelbo fick för högt betyg i svenska förra året – och nästan hälften av Hofors eleverna fick för högt betyg i matematik. Nu tänker regeringen agera, men på skolorna tar man lugnt på kritiken.
– Det är inget som är konstigt, säger Perslundaskolans rektor Signhild Olsson.

Annons

Det är tidningen Dagens Samhälle som gjort en jämförelse av alla landets skolor. Man har tittat på de nationella provresultaten i svenska, engelska och matematik och därefter jämfört dem med de betyg eleverna fått. Det visar sig då att många elever har fått ett högre slutbetyg än resultatet på det nationella provet visar.

I Ockelbo har 30 procent, nästan var tredje elev, fått ett högre betyg i svenska än vad resultatet visade. Men Perslundaskolans rektor Signhild Olsson tar inte så allvarligt på kritiken.

– Slutbetyget i nian speglar hela högstadiet. Då kan man inte enbart titta på nationella provet, säger hon.

– Vi ser ju ganska tydliga tecken i provresultaten, men det finns så mycket annat att väga in. Särskilt i svenskan, den är ju med i allt du gör.

I Hofors är det betygen i matematik som skiljer sig. Hela 45 procent har fått ett högre slutbetyg i matematik än de fått i resultat på nationella provet i samma ämne. I ytterligare tre kommuner har mer än var fjärde elev fått ett högre betyg i matematik: i Sandviken 35 procent, i Gävle och Älvkarleby 27.

I engelska är det Älvkarleby som utmärker sig. Där har 23 procent av eleverna fått ett högre betyg och det placerar kommunen på femte plats i landet.

Enligt Dagens Samhälle vill regeringen nu agera för att komma bort från vad de kallar ”glädjebetyg”. Skolinspektionen ska börja dubbelrätta de nationella proven och man vill ta till nya sanktionsregler i skollagen. Men Signhild Olsson tycker däremot att de nationella proven får alltför stor vikt.

– De borde avdramatiseras tycker jag. Vissa elever får ångest av proven och då fungerar till exempel inte skapandet i svenska som det ska. Jag tycker inte det är konstigt att betygen skiljer sig från provresultaten.

Mer läsning

Annons