Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Eleverna får verktyg att uppfatta hur andra mår

– När vi provat SET i klassrummet tycker vi att vi ser resultat. Det blir ett trivsammare klimat när eleverna kommer till insikt om att deras beteende påverkar andra, säger läraren Annika Brodin Söderlund.

Annons

Social och emotionell träning, SET, baseras på en detaljerad manual för läraren, en för varje årskurs. SET består av 399 övningar fördelade på fem moment som tränas med stigande svårighetsgrad. Övningarna handlar om att lära elever att hantera sina känslor, öka sin självkännedom, motivation, empati och sociala kompetens. Syftet med SET i skolan är att minska risken för depression, aggressivt beteende, nedstämdhet, mobbning samt alkohol- och drogmissbruk.

Den här terminen har Solängsskolan i Gävle börjat arbeta med social och emotionell träning på högstadiet. Fyra lärare har gått en kurs. De ska i sin tur utbilda den övriga personalen.

– Skolan har alltid haft ett värdegrundsarbete men det har saknats metoder. Nu har vi ett färdigt material att jobba efter och eleverna får något att förhålla sig till, säger läraren Margareta Gruvman Nilsson.

Övningarna genomförs under ledning av den ordinarie läraren. Vissa övningar genomförs i form av rollspel där läraren är modell.

– Det ger eleverna verktyg att hantera sina känslor och uppfatta hur andra mår. De får lära hur man ska vara mot varandra, det har de nytta av hela livet, säger Annika Brodin Söderlund.

Det handlar mycket om struktur och positiv förstärkning.

– En läxa till lärarna kan vara att vara extra positiv mot eleverna, förstärk det positiva och ignorera det negativa. Tacka för de bra sakerna: Så roligt att alla har gjort läxan, vad glad jag blir. Då kan man se att eleven sträcker på sig.

Precis som att kunna läsa, skriva eller räkna är det grundläggande att kunna fungera bra tillsammans med andra människor. Det är viktigt att känna igen sina egna och andra individers känslor och att kunna tolka och hantera dem.

– Förut hade vi studiedagar eller en kärleksvecka. Nu går värdegrunden som en röd tråd genom hela verksamheten, säger Håkan Hjort.

Mer läsning

Annons