Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Elmehagen krävs på mångmiljonbelopp

/

AMF:s styrelse tänker kräva tillbaka mångmiljonbelopp av den förre vd:n Christer Elmehagen.

Annons

 

– Vi har blivit vilseledda och förda bakom ljuset, säger styrelseledamoten och LO-ordföranden Wanja Lundby-Wedin.
LO hävdar att det kan vara uppemot 20 miljoner kronor som AMF nu kan komma att kräva tillbaka från i första hand Elmehagen. Svenskt Näringsliv, som samäger bolaget med LO, vill dock inte nämna några summor.
Enligt LO handlar det dels om knappt tre miljoner kronor som motsvarar den ”vinst” Elmehagen gjorde på att flytta en del av sitt eget pensionskapital, 33 miljoner kronor, inom AMF kort före det att bolaget beslutade att skriva ner pensionsspararnas tillgångar.
Dels rör det ett tiotal miljoner, minst, som LO hävdar att AMF betalade in för mycket i premier för Elmehagens pension.
– Det var aldrig vår avsikt att avsätta så oerhört mycket pengar, sade Lundby-Wedin på en presskonferens strax före midnatt natten till måndagen.
– Pengarna måste betalas tillbaka, krävde hon.
Totalt har Christer Elmehagens pensionsavtal kostat AMF omkring 60 miljoner kronor på tio år.
Lundby-Wedin sade att hon inte har några planer på att avgå som LO:s ordförande, trots den hårda kritik som riktats mot henne för att hon var med och godkände pensionsavtalet i AMF-styrelsen.
– Så länge jag har medlemmarnas förtroende stannar jag kvar.
Också AMF:s styrelseordförande, Svenskt Näringslivs tidigare vd Göran Tunhammar, tänker kräva tillbaka pengar.
Men vare sig Tunhammar eller Lundby-Wedin vill tala klartext om vem de anser har fört styrelsen bakom ljuset om pensionsavtalet. Det ska den fortsatta utredningen av de externa revisorerna Ernst&Young och Linklaters advokatbyrå reda ut. Den kan bli klar framåt slutet av veckan.
Tunhammar kommer dock närmast. Han skyller på Elmehagen som han hävdar har lämnat information som lett till att för mycket pengar betalades ut i pensionsavsättningar under de två och ett halvt år som Elmehagens anställning förlängdes före pensionen.
Flera årsredovisningar har i svart på vitt talat om att pensionspremier på 770 000 kronor i månaden betalats för honom de sista åren.
Ingen i styrelsen, en styrelse fullpackad med avtalsexperter, ifrågasatte dock det på allvar förrän medier började granska avtalet nyligen.
– Jag borde ha varit mer ihärdig, ställt fler frågor och begärt fram mer papper, säger Wanja Lundby-Wedin.
Det var ersättningskommittén i styrelsen, med Göran Tunhammar, LO:s dåvarande avtalssekreterare Erland Olausson och Svenskt Näringslivs Lennart Nilsson, som tog fram pensionsavtalet. Bara Tunhammar har yttrat sig.
Christer Elmehagen skriver i ett pressmeddelande att han har kontakt med styrelsen och vill reda ut juridiskt vem som bär ansvar för vad av det som skett.
”Min grundläggande inställning är att dialog i en försoningsfull anda är det bästa för AMF:s sparare och att jag och styrelsen på så vis får möjlighet att ta vår respektive del av ansvaret”, skriver han.
Styrelsen är enig om att Elmehagen och den sparkade vice vd:n Ingvar Skebergs flytt av pensionskapital före det att AMF beslutade om det så kallade återtaget var ett brott mot den lojalitetsplikt som ledande chefer i ett bolag har. De gynnade sig själva utan tanke på de miljoner LO-medlemmar vars pensionspengar de förvaltar.

 

Mer läsning

Annons