Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

En barnspis från tidigt 1900-tal

/

Annons

Jag har några saker som jag skulle fråga om.

Gjutjärnsspis ministorlek, längd 330, höjd 220 och bredd 175. Jag skulle vilja veta när den tillverkades, av vilket gjuteri och varför man tillverkade dessa små storlekar? Var det som leksaksspis eller till att hålla kaffepannan varm? Vad är värdet om jag skulle vilja sälja den?

En vas något naggad i botten. Signerad med några bokstäver och nr 1261. Troligen Vicke Lindstrand. Min far fick den på sin 50-årsdag 1955.

En annan vas som också kommer från 1955. Den är 350 centimeter hög. Stämplad i botten Maioliche TI218 Made in Italy. Canta???alli. Finenze med tuppliknande figur i stämpeln. Inköpt i Sverige på 50-talet. Vad är värdet och var i Italien kommer den ifrån?Den första kokspisen i gjutjärn i Sverige skapades av Bolinders Mekaniska Verkstad i Stockholm efter engelsk förebild. Åtta av de stora svenska gjuterierna bildade 1908 en kartell för lika prissättning: bland dessa kan nämnas Kockums och Husqvarna. Man lånade också ut modeller till varandra. Så det är svårt att säga vilken tillverkaren är. Din spis är en barnspis från tidigt 1900-tal och värdet är ett par tusen kronor.

Vasen är mycket riktigt skapad av Vicke Lindstrand för Kosta. Det är en serie med vaser och skålar som finns antingen med enbart svarta linjer eller som här svart/vita. Vicke Lindstrand (1904–1983) är en våra mest framstående designer som ägnat sig åt både glas och keramik på Upsala-Ekeby. Värdet på vasen är 2 000 till 2 500 kronor.

Den andra vasen är en vinkanna i majolika (= på italienska maioliche). Betyder egentligen lera från Mallorca. I Italien har det blivit en beteckning på all fajans. I Sverige använde vi majolika för dekorerat prydnadsgods i flint eller lergods speciellt i slutet av 1800-talet. Din vinkanna är tillverkad av en fabrik som heter Cantagalli och som låg i Florens (=Firenze på italienska).

Jag utgår ifrån att din kanna är tillverkad på 1950-talet och värdet är då 500 till 600 kronor.

Mer läsning

Annons