Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

”En bra föreställning är när barnen hänger på”

/
  • MUSIK. Dramaeleven Sebastian Gunnesson spelar gitarr och munspel med barnen. ”Man får en direkt respons, tycker de att det är dåligt börjar de prata och leka men tycker de att det är bra sitter de tysta eller är delaktiga.”

Samarbetet mellan Sandvikens bibliotek och Västerbergs folkhögskola har pågått i närmare tio år.

– Det fungerar jättebra. Vi är bortskämda som har den här möjligheten, många andra bibliotek är avundsjuka på oss, säger Katarina Larsson, barnboksbibliotekarie i Sandviken.

Annons

Måndagsmix vänder sig i första hand till förskolebarn och hålls på de olika biblioteken i Sandviken. Det är öppet för alla, det behövs ingen föranmälan och det är gratis för besökarna. Förhoppningen är att barnen i tidig ålder ska få bekanta sig med både teater, musik och litteratur.

– Ibland kan det vara 60 barn här när de kommer förskolegrupper, säger Katarina Larsson.

Västerbergs folkhögskola har en tvåårig dramapedagogutbildning.

Varje måndag kommer tre elever från skolan och ordnar olika aktiviteter med barnen.

– Det ingår egentligen inte i utbildningen men det har blivit en tradition. Det ger oss erfarenhet. Vi får träna på att sätta ihop ett program, leda en grupp och möta en ung publik, säger Hanna Bark som går första året på dramapedagogutbildningen

Men de kan aldrig vara helt förberedda eftersom de aldrig vet i förväg hur många barn som kommer.

– Det gäller att vara flexibel. Om barnen inte tycker att det är kul får vi hitta på något annat, säger dramaeleven Hanna Sjöstedt.

En utmaning

Sebastian Gunnesson håller med om att det är en utmaning att spela för barn.

– Man måste vara ärlig i det man gör. Vuxna sitter artigt tysta och tittar klart, även om de inte tycker att föreställningen är bra. Det skulle aldrig barn göra.

– En bra föreställning är när barnen hänger på och lägger sig i när vi spelar. Det är meningen att de ska interagera.

Som färdigutbildade dramapedagoger kommer de främst att jobba med barn och ungdomar. Tillsammans har de också satt upp ”Lilla Petronella och trädet” som de spelat på förskolor.

Mer läsning

Annons