Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

En exposé i ale

/

Samtliga ölnyheter på Systemet i mars är ale - överjästa öl som får en mer aromatisk och fruktig ton under jäsningsprocessen än underjästa lageröl.

Annons

Men inom alefamiljen finns en rad olika smaktyper. Den som vill få en exposé över alevariationer kan med fördel köpa en av varje nyhet denna månad.
Ett av Sveriges bästa bryggerier ligger i byn Ingvallsbenningen sydväst om Hedemora i Dalarna. Samtliga öl som produceras där har ypperlig klass, så även den nya Oppigårds Spring Ale. Det är en drygt mellanölsstark, mycket lättdrucken variant, med fruktig rondör och en behaglig humlearomatisk ton.
Gamla Slottskällans Bryggeri i Uppsala får oftast också till mycket välsmakande öl. Deras Strong Ale har en mörk bärnstensfärg och en rik, knäckig smakrikedom med rostade toner och smörkolefetma. Ett väl snöpligt kort slut förhindrar en fyndstämpel.


Betydligt lättare, i samma stil, med bröd- och citrustoner, är engelska Early Bird Spring Hop Ale. Känns dock lite klen i mellanregistret.
Väsenskilt är belgiska Mars Conteras Especial som bjuder på en alkoholstinn, fet, lite sirapslik och brödig smakrikedom med en honungslen lång eftersmak. Mer smutt- och sällskapsöl än matdito.
Den som söker en extraordinär ölupplevelse ska dock satsa på Paradox Smokehead, från det innovativa och mycket egensinniga skotska bryggeriet BrewDog. Det handlar om en mörkbrun stout som lagrats på whiskyfat från Islay, vilket gett en påtagligt rökig, tjärliknande, ton. Den mörka, sirapsfeta smakrikedomen integrerar den höga tioprocentiga alkoholhalten på ett utmärkt sätt.


Två extraordinära öl erbjuder även amerikanska Rouge Trade Brewery med XS Imperial Indian Pale Ale och XS Imperial Stout. XS skulle kunna stå för såväl extra stor som strong i det här fallet. Det är två ytterst intressanta val med attityd, massiv smakrikedom och styrka. Men kostar också som ett bättre vin.

Mer läsning

Annons