Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

En grön jul?

/

Julen är ingen grön högtid. Vi spenderar massor på slit-och-släng-julgranar och julblommor som odlats på energikrävande sätt för att bara slängas i soporna efter helgerna.

Annons

Självklart kan man unna sig både julgran och blommor, men det går att göra det på ett åtminstone någorlunda ekologiskt sätt. Nu vill jag förstås inte uppmuntra till stöld, men det mest ekologiska är faktiskt att hugga sin egen gran någonstans i skogen. Och varför inte bara fråga markägaren? Kanske kan man få ta en gran någonstans där det ändå behöver gallras snart. Kraftledningsgator är också bra ställen, de granarna kommer ändå att röjas bort.

Det näst bästa ur miljösynpunkt är att köpa en närodlad, vanlig gran. Många granar, särskilt av ädlare sorter, importeras annars från Danmark vilket innebär långa, miljöbelastande transporter. Om det går att köpa en gran med rötter är det ypperligt, då kan den återvinnas genom att den planteras ut i trädgården när våren kommer. Återanvänd granen utan rötter som kattleksak, som bränsle eller stick ned den i snön invid fågelbordet åt småfåglarna att gömma sig i, eller se till att den återvinns av myndigheterna på bästa sätt.

Plastgran är inte ett bra miljöval jämfört med en äkta gran, även om man skulle hugga en ny äkta gran varje år. Plastgranarna tillverkas i Asien och fraktas alltså mycket långt för att pryda våra hem. Sen luktar de inte sådär gott som en julgran ska lukta heller.

Jag minns förresten att mina föräldrar hade jultall i stället för julgran under några år när jag var barn. Det var lite konstigt, tyckte jag, men fint. Jag saknade doften av gran, men mammas krukväxter gjorde det inte. Krukväxter gillar som bekant inte den etylen som granar utsöndrar, ett slags åldringshormon som får krukväxterna att tappa bladen. Men det är oftast bara de växter som står närmast granen som drabbas.

Julstjärnor är vackra och intressanta julblommor, men jag är mycket tveksam till hur ekologisk produktionen är. De tropiska törelväxterna är dessutom känsliga och brukar inte överleva särskilt länge om man inte sköter om dem perfekt. Man spar ju nästan heller aldrig julstjärnor till följande år, även om det går.

Doftande hyacinter är viktigt för julstämningen, tycker jag. De går dessutom att spara och återanvända i trädgården, liksom lökar av tazetter, så kallade iskonvaljer och jultulpaner. Efter blomningen ställs de svalt och mörkt. Till våren planteras lökarna bara ut i rabatten.

Amaryllislökar kan också sparas och blommar om året efter. Knepet är att klippa bort blomstängeln när löken blommat över, och sen till våren gräva ner löken i trädgården. Den behöver nämligen få ladda upp med ny energi för att orka blomma om. Jag brukar sätta min i bakkant på grönsakslandet, för i det landet gödslar jag duktigt. Sen tas löken upp på hösten och får ligga och vila ett tag så bladen vissnar ner, tills det är dags att någon gång i november plantera den i värmen och vänta på blommorna.

Amaryllisen kommer ursprungligen från Sydamerika, och finns numera i massor av varianter. De nya hybriderna är ofta lite dyrare, men det kanske man kan kosta på sig eftersom de går att spara år efter år och är svåra att misslyckas med.

Välj en stor lök som känns fast och kolla att den inte har röda fläckar eller strimmor. Fläckarna kallas rödbränna, en svampsjukdom som kan göra att löken ruttnar. Men de röda fläckarna kan också vara ett narcisskvalster, som kan sprida sig till andra liljeväxter.

Det finns gränser för hur grön en jul får vara, så om det i värsta fall blir brist på snö får man lysa upp på annat sätt. På balkongen kan man lysa upp med en ljusslinga. I trädgården är det fint att klä in ett helt träd eller kanske en buske med ljusslingor. Och få saker är väl mysigare än en riktig brasa. Här kan julgranen återvinnas i januari som sprakande granved! Det finns många vackra eldkorgar av smide att välja på i handeln, både större och mindre. Inget för balkongen kan hända, men väl för trädgården.

 

Anna Malin Degermark

Mer läsning

Annons