Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

En knöl svår att bli av med

/

Om jorden i grönsakslandet eller potatislandet känns tung, är det bra att dubbelgräva nu efter avslutad skörd. Frosten spränger sen sönder de kompakta jordkokorna och strukturen bör ha förbättrats inför följande år.

Annons

Passa samtidigt på att plocka bort allt flerårigt ogräs. Kirskål, åkerfräken, tistlar och kvickrot är sådant man verkligen vill försöka bli av med. Kom bara ihåg att lägga dem någon annanstans än i komposten – ett söndergrävt rotogräs ger flera nya ogräsplantor.

jordärtskocka i min täppa, och den har också blivit något av ett ogräs. I år har den kommit upp här och där bland blommor och persilja, till mitt förtret. Jordärtskockan är i alla fall en god rotsak, och passar alldeles utmärkt i en robust soppa att värma sig med.

som jag odlar, Helianthus tuberosus ’Bianca’, gav som vanligt en ganska fin avkastning. Det känns verkligen lyxigt att gräva upp de vita knölarna och bära upp dem till köket. Skockorna är ett av de konkreta bevisen på att hästdyngan och gräsklippet faktiskt ger resultat. Ett annat konkret bevis är den rikliga mängd daggmaskar som visar sig finnas i landet. Duktiga husdjur.

lämnar jag i landet, de är nästa års utsäde. Det är en enkel grönsak att odla, jordärtskocka. Bara be att få en knöl från någon som har, sätt den i myllan och sen blir du aldrig av med den… Det går även att köpa skockor i affären och plantera ut.

är det dags att kupa och täcka innan tjälen tar ett rejält tag i jorden. En blandning av olika material brukar vara bra att kupa rosor med. Nedklippta grenar och ris från lövträd tillsammans med sand, grus, jord och eklöv kan användas. Kupa ungefär upp till 15 centimeter.

täcker jag med kvistar som ska skydda men ändå släppa igenom regn och snö. En del av fröna har redan grott, som den tvååriga stockrosen. De ser ynkliga ut, men de ska ju kunna överleva vintern för att sedan blomma året efter.

står kvar är en meter hög och blommar. Jättefint, men jag har upptäckt att jag inte ätit speciellt mycket sallad. Den smakade för svagt. En mer kryddig sort av sallad skulle ha varit ett klokare val, eller möjligtvis skulle kultiveringsutrymmet ha nyttjats till rotfrukter i stället. Det förs till anteckningarna, tillsammans med övriga notiser om odlingsårets misslyckanden och framgångar.


som försöker hålla sig ifrån andra knölar än rotsaker

Mer läsning

Annons