Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

En sann sportfiskare

/
  • EN FIN FIRRE. Viktor Hornéy, från Furuvik, visar glatt upp sin ismetefångst, en gädda på 9,98 kilo, innan den återfick friheten.
  • ISMETEFÅNGST. Hans Enlund, Tierp rivstartade sportfiskeåret med en rejäl gös på 5,36 kilo vid ismete på Storsjön

Årets säsong av A-Fisket har haft en trög inledning beträffande anmälningar, trots att det i år har varit riktig vinter och de flesta sjöar och vattendrag frös till ordentligt tidigt på säsongen.

Annons

A-Fisket har varit i kontakt med flera av distriktets fiskeentusiaster och av rapporterna att döma var det en period i mitten av januari som bjöd på relativt bra fiske även om de riktigt stora firrarna inte behagade hugga. Det togs rätt så bra med gäddor kring fem–sju kilo, likaså med gös på två–tre kilo men som sagt de stora klunsarna har lyst med sin frånvaro.
Abborrarnas vikt vid ismete och pimpel har inte heller varit något att skryta med – de största har som mest legat på cirka åtta hekto.


Vi går mot ljusare tider och förhoppningsvis ska det också gälla vinterfisket. En förhoppning är att vi får en kort period med riktigt milt väder så att isarna blir snöfria och ljuset kan tränga ner och sätta lite fart på firrarna.
Det bör vara minst en månad kvar på säsongen med tanke på att vi har tjocka isar.
Mars månad med sina längre dagar och behagligare väder får säkert flera att ge sig ut på isarna och vinterfiska och det avspeglar sig säkert i kommande fångstrapporteringen.Bland anmälningarna hittar vi två fina riktmärken för säsongen.
Viktor Hornéy, från Furuvik, provade ismete på Marmafjärden 11 januari och hade en lyckad dag. Det hade blivit några ”småfångster” där de största gäddorna vägde kring sex kilo. Fiskedagen började närma sig sitt slut när det stora hugget kom och genast kände Viktor att den här verkar stor och efter en mindre kamp så landade han en gädda 108 centimeter och vikten nästan 10 kilo.


Fångsten är en rejäl putsning av personliga rekordet som numera lyder på 9,98 kilo.
En stor eloge till Viktor som är väldigt noga med att allt ska vara rätt. Annars tycker man att det kan vara frestande att säga att man har sprängt drömgränsen på 10 kilo. Som sagt Viktor är noga med grammen, fattas det 20 gram så är det bara så!
Den andra fina fångsten står Hans Enlund, en annan inbiten vinterfiskare, från Tierp, för med sin fina gös på 5,36 kilo som han tog vid ismete på Storsjön 3 januari.Gemensamt för Viktor och Hans är att de tillämpar catch and release, alltså de släpper tillbaka fisken efter att ha dokumenterat fångsten med foto, vägning och mätning.
Båda har inställningen att merparten av fisken, framförallt de stora ska gå tillbaka, allt för att behålla ett framtida bra sportfiske.
Vill man ha matfisk är de kring två kilo bäst.

Mer läsning

Annons