Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Endast tomten är vikarie...

Annons

Det kanske är långsökt att jämföra Arbetarbladets Gävleredaktion med Fantomens dödskallegrotta. Men vi har i alla fall något som matchar Fantomens mytomspunna krönikerum med dagböcker från tidigare generationer av trikåklädda hämnare, dit Fantomen går för att känna släktskap med sina förfäder och leta ledtrådar till nutida mysterier. Våra före detta medarbetare hade kanske inte trikåer så ofta och vi har haft väldigt få polisnotiser om Singhpiraterna (Fantomens ärkefiender). Men grundidén är densamma när vi söker oss bortom vår digitala historia och går in i arkivet fyllt av tidigare årgångar av Arbetarbladet.

Ibland går jag dit för att leta fram gamla insändare att publicera igen, för att ge perspektiv åt saker och ting. Hur ni läsare skrivit på olika sätt om samma ämnen i många år, till med hur samma läsare skrivit på samma sätt om samma ämne i många år. Och jag får nya svar på de gamla insändarna (och skriver tillbaka och förtydligar att signaturen ”Hemmaprostituerad” opponerade sig mot synen på hemmafruar 1981!). Klart är att gamla texter i nytt ljus provocerar.

Därför leker jag med tanken att en opublicerad ”Tomten” skulle dyka upp på Torget. Hur skulle ni reagera? Hur många anakronistiska ”Svar till Viktor Rydberg” skulle det bli?

För nu lyser ingen snö vit på taken före tredje advent. Vilket ni skulle påpeka direkt och ange växthuseffekten som orsak.

”Nej, den gåtan är alltför svår”. Mer disciplin i tomteskolan ger bättre studieresultat. Basta!
Hur lång tid hade det tagit innan djurvänner mejlat om korna som ”drömma vid månens ljus”. Har kor tid att drömma över huvud taget? Sönderstressade som de är.

Tomten går ”till stängslet för lamm och får” Rovdjursstängslet alltså. Förtydligar någon.

”Tomten smyger sig sist att se husbondfolket det kära”. Inte har han tid med det förklarar ni. Ordinarie tomte är utbränd och han ska ensam ansvara för hela Gästrikland till sista december och här ska frysas in gröt i portionsförpackningar till de gamla och administreras fas 3-nissar. Snön lyser vit på taken, endast tomten är vikarie...

Sedan vandrar han till ”ladans loft: där har han bo och fäste”. Säkert byggt centralt på något tidigare grönområde dit bara mer välbeställda tomtar har tillträde.

”Genom en springa i ladans vägg lyser månen på gubbens skägg”. Byggfusk! Vem är ansvarig? EU?

Det skulle ha blivit bra. Låt ingen orätt passera obemärkt förbi! Det är bland annat det Torget är till för. Ni skriver – jag väljer.

God Jul och Gott Nytt År alla Torgetläsare. Vi ses på andra sidan...

Mer läsning

Annons