Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Eric var en idealist som byggde upp landet

/
  • MINNS 1 MAJ. ”Mannen i mörk rock och hatt till vänster i bilden är min far”, skriver Bert Lindberg, fotograf, Gästrike-Hammarby.

Bert Lindberg, Gästrike-Hammarby, kände igen sin far på den gamla bilden som vi visade i måndags, 2 maj.

Annons

Så här skriver Bert Lindberg: ”Eric föddes i Gualöv utanför Kristianstad 1909 och var från början byggnadssnickare. Under de svåra åren på 1930-talet sökte sig Eric, som så många andra, till Stockholm, där det fanns förhållandevis gott om arbetstillfällen. Min mor Linnéa hade följt med sin far som av samma skäl flyttat till storstaden. Eric och Linnéa kom att bo tvärs över gatan från varandra på Bergsunds Strand i huvudstaden och tycke uppstod.

1938 gifte de sig och flyttade till Gävle, min mors födelsestad. Eric blev Mätningsman för byggnadssnickarna, och engagerade sig fackligt. Han var en av de idealister som, i hans fall både bokstavligt och bildligt talat, byggde upp landet. Som ombudsman för Byggnadsträarbetarna avdelning 26, tillika med styrelseuppdrag i ”Rörelsens” olika grenar som Konsum, Fonus, Arbetarbladet och så vidare, blev det inte mycket tid över för familjen. Ofta hade han arbete med sig hem, och jag minns att jag var väldigt fascinerad av den stora räknesnurran, en mekanisk föregångare till miniräknaren. 

Som barn kunde vi sakna vår far mina bröder och jag, men i ett större perspektiv känner jag i dag bara beundran, och högaktar honom för hans engagemang och rättvisepatos. Och tack vare lagen om allmän semester från 1938 hade vi ju också några veckor på somrarna tillsammans. 

Jag minns min barndoms 1 maj-tåg som ett stort och festligt spektakel, där jag som liten ofta gick med i tåget. Föga förstod jag väl då budskapet, och om deltagandet i det på den tiden mycket långa tåget var spännande, så var nog ändå karusellerna efteråt själva höjdpunkten när man var i knatteåldern.

Båda mina föräldrar var också aktiva inom ABF, IOGT/NTO och MHF. Många var de helger jag som liten tillbringade vid MHF-stugan i Skogmur. Eric Lindberg avled 1975 i cancer.

Min mor då, vad blev det av Linnéa? När Eric pensionerades började hon studera. Läste in grundskolan och tog sedan studenten tillsammans med min lillebror. Hamnade med fotoreportage i Året runt.

Pluggade därefter humanvetenskap på distans vid Uppsala universitet, och hade under 1980-talet en egen kåserispalt i Arbetarbladet på onsdagar. Tillsammans med dåvarande sambon gjorde hon även åtskilliga resereportage i tidningen.

Sambon var den kände Gävleprofilen Arvid Gustafsson, G-son kallad, redaktör för familjesidorna på denna tidning. Linnéa avled 1998, Arvid året därpå.”

Mer läsning

Annons