Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ett 20-tal operationer per år – ungefär hälften lyckas

Många tror att sterilisering är ett oåterkalleligt beslut.
Men det behöver det inte vara. Varje år görs ett 20-tal så kallade refertiliserings-operationer.
– Det finns goda möjligheter att få tillbaka spermierna och kunna få barn igen, säger Johan Heinius, överläkare på Akademiska sjukhuset i Uppsala.

Annons

I Sverige låter cirka 1 600 män sterilisera sig varje år. Ungefär fyra procent av dem ångrar sig och önskar försöka återfå sin befruktningsförmåga.
– I första hand bör man kontakta närmaste urologklinik för en diskussion kring detta, säger Johan Heinius, överläkare på urologen på Akademiska sjukhuset i Uppsala.Sterilisering av mannen innebär att förbindelsen mellan testiklar och urinröret avbryts med en operation.
Sädesledarna på båda sidor klipps av, ibland tas en bit bort och ändarna sys ihop var för sig.
Kvinnlig sterilisering är mer avancerad och kräver ett kirurgiskt ingrepp under narkos, där äggledarna skärs av och knyts ihop.
Genom en så kallad refertiliseringsoperation kan mannens sädesledare sys ihop igen så att sädesceller kan passera.
Spermieproduktionen har aldrig upphört vid en sterilisering, testiklarna fungerar normalt. Det är bara sädesledaren som är avstängd.
Metoden har använts i Sverige sedan mitten av 1980-talet. Resultaten av en sådan operation är bättre ju kortare tid som gått sedan steriliseringen.


– Rent generellt får mellan 80 och 90 procent av männen tillbaka spermierna i utlösningen och ungefär hälften kan få barn igen, säger Johan Heinius.
– Den omvända operationen är ett betydligt mer komplicerat ingrepp. En sterilisering, en vasektomi görs med lokalbedövning och tar bara en halvtimme medan en så kallad vasovasostomi tar flera timmar. Patienten måste vara sövd och operationen kräver mikroskopisk teknik, antingen med kraftiga luppar eller mikroskop.
Nålen och tråden är så små att de knappt syns med blotta ögat.


Johan Heinius förklarar att det är en kostsam och resurskrävande operation. Det är inte många sjukhus som genomför den. Därför remitteras många av patienterna till privata sjukhus.
– Vi beskriver sterilisering som ett definitivt ingrepp för patienten. Har man en gång fattat ett beslut om sterilisering så är det rimligt att patienten själv tar det ekonomiska ansvaret om man snabbt vill genomföra operationen.
Det finns även möjligheter för steriliserade kvinnor att bli gravida genom en provrörsbefruktning.

Mer läsning

Annons