Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ett händelserikt år i Sandviken

Annons

För ett år sen berättade jag om återkomsten, till Sandviken och Arbetarbladets redaktion på Hyttgatan.

Föga anade jag att så mycket skulle hända under det här året, inte minst på det stora företaget som blev mitt huvudansvar att bevaka.

Efter drygt en månad kom nyheten att Lars Pettersson avpolletterades som Sandviks vd. Stockholmaren Olof Faxander trädde in i stället och valde att gå på tvärs mot traditionen. Han skulle inte flytta till orten utan veckopendla från familjen i Stockholm.

Genast började Sandvikenbor spekulera om huvudkontoret snart skulle försvinna från Sandviken, vilket ledningen förnekade. Det visade sig att de som anade oråd hade rätt.

I april bröt storbranden ut på trådavdelningen. Röken spreds över samhället men Sandviks väloljade informationsapparat nådde inte fram till nattjobbande Sandvikarbetare. Medan tågen stoppades och folk via radion uppmanades att stänga fönster och hålla sig inne jobbade de vidare, utan att känna till att misstänkt giftig rök spreds där ute.

Ett par månader senare var det dags för nästa katastrof. Två Sandvikarbetare kvävdes till döds när gas läckte ut i smältverket.

Och så kom omvandlingen, första steget i Faxanders nya strategi. Huvudkontoret flyttas till en skyskrapa vid Stockholms central och Materials Technology, SMT, med drygt 4 000 anställda i Sandviken får tummen i ögat: Om inte lönsamheten höjs kraftigt inom ett par år kan hela affärsområdet komma att säljas ut.

I dagarna pågår förhandlingar om nedskärningarna. 300 tjänstemän har varslats i Sandviken.

Det är aktieägarnas perspektiv som gäller. De anställda får betala priset. Färre ska göra mer och de som blir över får söka andra jobb på en arbetsmarknad som är på väg att bli kärvare igen.

Också på min egen arbetsplats gäller devisen att färre ska göra mer och helst också bättre.

Det ekonomiska utrymmet minskar när upplagorna sjunker och konkurrensen på annonsmarknaden hårdnar. Men vi ska ändå försöka ge er, kära läsare, vad vi tror att ni vill ha – de senaste nyheterna, granskningen av makthavarna och de läsvärda reportagen.

Jag lovar att försöka göra vad jag kan. Hör gärna av dig med tips, råd och idéer.

Mer läsning

Annons