Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ett kraftfullt paket enligt Borg

/

Ett kraftfullt paket åtgärder för att möta en dämpning i ekonomin.
Det är regeringens budgetförslag för 2009 i ett nötskal, enligt finansminister Anders Borg (m).

Annons

– Vi möter dagens problem genom att rusta Sverige för framtiden, sade Borg när han inledde debatten om budgetförslaget i riksdagen.
Han konstaterade att oron i världen är påtaglig vad gäller de ekonomiska utsikterna. Och lågkonjunkturen i Europa kommer, som en följd, därför att bli djupare än vad man tidigare räknat med.

Höstbudgeten innebär en välkommen och nödvändig injektion för Sverige, anser Svenskt Näringsliv.
”Regeringen prioriterar åtgärder som inte bara stimulerar ekonomin kortsiktigt utan också ger långsiktigt goda effekter för jobben och tillväxten. Ambitionsnivån kunde dock vara högre, inte minst när det gäller att åtgärda skadliga skatter såsom värnskatten och kapitalinkomstskatten” skriver Svenskt Näringslivs vd Urban Bäckström i en budgetkommentar.
Han tycker att det är bra att regeringen väljer att använda delar av överskottet man har samlat för att stimulera ekonomin och sysselsättningen. Bäckström är också positiv till att stora delar av reformerna läggs på skattesänkningar som utökat jobbavdrag, höjd brytpunkt för statlig beskattning, sänkt arbetsgivaravgift, egenavgift och bolagsskatt.

Socialdemokraternas ekonomisk-politiske talesman Thomas Östros var inte lika imponerad av regeringens budget.
– När vi nu går från högkonjunktur till lågkonjunktur väljer regeringen att göra mer av samma sak: sänk skatten och mest åt de som har det bäst ställt, sade han.
Han sammanfattade de två senaste åren med höjda socialbidrag, ökad arbetslöshet, ökade varsel och fler i utanförskap. Det kraftfulla företagspaketet som Anders Borg lyfte fram, gav han inte mycket för.
– Det har sannerligen inte nått småföretagarna i alla fall. De har fått höjd arbetsgivaravgift, sade Östros.
Han kritiserade regeringen för att först ha höjt arbetsgivaravgifterna för småföretagen för att sedan göra en femtedels återställare, för att ha höjt avgifterna till a-kassan för att sedan göra en mindre återställare och för att ge pensionärerna först högre skatt än löntagarna för att sedan ge dem 68 kronor i månaden som en återställare.
– Vi behöver inte en regering som är upptagen med att återställa sin egen politik, sade Thomas Östros och hävdade att regeringen försuttit chansen att utveckla Sverige under högkonjunkturen.
Visst gav högkonjunkturen 250 000 fler jobb. Men det är 80 000 färre jämfört med den förra högkonjunkturen 1998–2001, framhöll han. Östros uppmanade även finansministern att bjuda in socialdemokraterna till överläggningar om den finansiella krisen.

Mer läsning

Annons