Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ett lättlurat pölstryne från Östersjön

/

Annons

Jag blev bondfångad i veckan. Jag och kärleken tog bilen till västkusten och hamnade på en turistfälla till restaurang i Mollösund. Den kanske största anledningen till att jag har västkusten nära hjärtat är just skaldjuren. På menyn inne på bryggkrogen fanns räktallrik, 300 gram oskalade. Rätt in i pastejköket för en skaldjursälskare som mig.

När räkorna så anlände på fatet såg jag det direkt. Inga långa spröt, och dom hade rom. Dom var frysta. Jag utbrast lite förvånat jaha, var det FRYSTA räkor. Varpå servitrisen lite för snabbt svarade, näe, dom är färska. Just där tog min konflikträdsla över och jag tänkte att är dom så jävla fräcka att dom kan ljuga mig rakt upp i synen vad är dom då kapabla till om jag driver ärendet vidare och står på mig, Kölhalning?

Jag blev rädd och började pilla med mina nytinade räkor. För min inre syn såg jag hur västkustservitrisen gick in i köket och fnittrande berättade att hon lurat ännu ett pölstryne från Östersjön.

För den som inte är så bevandrad i räkornas underbara värld kanske skillnaden mellan frysta och färska räkor inte verkar så stor. Men skillnaderna är enorma. För er som grillar och har använt den underbara liquid smoke för att smaksätta köttet någon gång kan jag förklara att skillnaden mellan frysta och färska räkor är som att hälla liquid smoke i vodka och kalla det för en Lagavullin. Liquid smoke + vodka är alltså frysta räkor och Lagavullin = färska räkor.

För er som inte är varken räk-, grill- eller whiskeyintresserade kan jag också förklara det med att det är som att sälja Pommac och kalla det för Champagne. Pommac är alltså frysta räkor och Champagne = färska.

Min hämnd blev att twittra om detta charlataneri varpå jag väckte den aldrig insomnande striden mellan Stockholm och Göteborg. Raskt fick jag till svar över facebook att sådana bortskämda tv-töntar som jag inte hörde hemma på västkusten.

Det faktum att jag blivit lurad var inte viktigt. Det som spelade roll var att en kille från öst kritiserade något från väst. Det är känsliga tassemarker det där. Jag önskade belackaren från västkusten smaklig spis på frysta räkor, sedan köpte jag 300 gram färska av den lokala fiskaren, satte mig på bryggan med en kall chablis och tänkte att twitter och facebook är ett underbart sätt för oss konflikträdda att hämnas och ta ut vår frustration över saker som dålig service, dyra priser, lurendrejeri och turistfällor. Så om ni besöker underbara Mollösund, ät på wärdshuset. Där är räkorna färska och utsikten vacker, då slipper ni gnissla tänder utan kan i stället njuta av en av västkustens pärlor.

Rickard Olsson

Mer läsning

Annons