Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ett riktigt toppenår för bären

/

Ibland hörs ett knaprande från underjorden. Det smäller till när rötter rycks av och grässtråna rör sig misstänkt. Trädgården är underminerad på sina ställen och fötterna kan oväntat sjunka ner när man går omkring.

Annons

Om det är en eller flera sorkar som bor en våning ner i trädgården vet jag inte, men jag tänker mig att det är en sork och kallar honom helt enkelt för sorken.
Den första potatisen är skördad, ljus och färsk. Det var kanske lite tidigt men det gäller att hinna först. Häromveckan tuggades det nämligen ganska högljutt i potatislandet och ett knippe blast vajade till och föll mitt framför mina ögon. När jag lyfte på blasten fanns ingen potatis kvar. Bara ett djupt hål ner i jorden.

Till sorkens försvar har jag anlagt potatisland precis över hans gång. När det är några potatisar som försvinner och inte hela skörden känns det okej och till och med ganska underhållande. Om det börjar röra sig om större bortfall av grödor får jag utmana gnagaren.

Hallon och körsbär mognar
efterhand och jag plockar, fryser ner och stoppar i munnen allt jag hinner. Hallonen är riktigt fina och friska i år och de smakar liksom bäst direkt från kvisten. Hjortron har jag plockat på en blöt myr i Hälsingland. Det verkar vara ett bra bärår.
Träaska ska vara bra för bärbuskar så jag tömmer askan från sommarens alla grillsessioner i hallonhäcken eller
i krusbärs- och vinbärsbusken. Aska innehåller kalium och gör plantorna mer motståndskraftiga mot sjukdomar.

Allt organiskt material som aska, ogräs och grönsaksrester försöker jag använda och återanvända i trädgården så långt det går. Te- och kaffesump hälls i komposten eller i rabatter och blomkrukor.

Vatten återbrukas också. Det som använts för sköljning av grödor, ris eller linser innehåller ofta näring som kan tas tillvara av krukväxterna. Kokande pastavatten häller jag ut mellan stenplattorna vilket får ogräset att vissna bort.

De hallonskott som burit frukt skärs bort efter skörden. Man känner igen dem på att de är grenade samt ganska torra och bruna. Klipp av dem med sekatören ända nere vid marken.

Gallra och spara bara välväxta årsskott, det är de som kommer ge hallon nästa år. Års-
skotten saknar förgreningar och är saftigare och grönare än tvåårsskotten. Det går förstås att beskära till våren också men om man gör det nu slipper man besväret då.
Min slarviga hallonhäck skulle väl egentligen behöva rensas ur mer noggrant och bindas upp snyggare. Men just nu är jag nöjd med att man kan ta sig fram bland buskarna och mumsa.

Anna Malin Degerman

Mer läsning

Annons