Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Explorer, lådvin och lageröl

/
  • Det finns massor av flaskviner att välja på i Systemets utbud. Men de flesta svenskar väljer att köpa vin i kartong.Foto: AnnaKarin Drugge/Systembolaget
  • Sunes röda:

Gunfields Pinot Noir 2009, Nya Zeeland (6407) 129 kr

Ett av de absolut godaste och mest prisvärda pinot noir-vinerna i Systemets sortiment. Spöar flertalet betydligt dyrare original från franska Bourgogne. Bjuder på generösa druvtypiska toner av vilda, friska skogsbär, jordgubbar, ingefära, fat och kryddor i skön förening. Utmärkt val till elegantare rätter på gris, lamm eller fågel, men fungerar även fint till smakrika fiskrätter.
  • Sunes vita:Casal di Serra 2009, Marche, Italien (12419) 79 krVerdicchio hör till Italiens allra bästa vitvinsdruvor och Casal di Serra är ett stående fynd på druvan. Inslag av päron och mogen citrus förnims i den personliga, lätt kryddiga, försynt fatade, smaken som gör sig utmärkt till de flesta veg-, fisk- och skaldjursrätter. (Ny årgång)
  • Sunes öl: 

Epic Armageddon IPA, 6,7 %, Nya Zeeland (1509) 50 cl 34,90 kr

Härligt fruktig ale med stor aromatisk humleprägel i bästa amerikanska mikrobryggeristil och med ett härligt bett i efterbeskan. Första nyazeeländaren på den svenska ölmarknaden imponerar! (Tillfällig exklusiv nyhet 1 februari)

Hur dricker svenska folket? Vilka trender kan man se?

En titt i Systembolagets statistik för föregående år är både sorglig och glädjande läsning.

Annons

Vår vinkonsumtion fortsätter att öka, vilket den gjort sedan motboken avskaffades 1955. Medan sprit- och starkvinsförsäljningen under samma tid fallit rejält.

Förra året klunkade vi i oss 188 miljoner liter vin från Systembolaget. Merparten av dessa miljoner var förpackade i låda och pappförpackning. Nära 65 procent, vilket är all time high.

Av de 50 mest säljande vinerna var alla utom ett pappvin (även om några även parallellt finns i flaska). Det populära mousserande vinet Chapel Hill Sparkling Chardonnay var det enda undantaget, på 45:e plats.

Glädjande är dock att benägenheten att köpa lite exklusivare viner över 100 kronor också ökat under senare år. Trenden är där tydlig: Pappvin till vardags och lite dyrare vin om det ska firas lite extra.

Överlägset mest sålde det billiga sydafrikanska rödvinet Umbala förra året och puttade ner föregående års mest säljande Foot of Africa Chenin Blanc till andraplats. Båda dessa ger väl helt okej valuta för pengarna. Mer svårförståeligt är att riktigt simpla Castillo de Gredos Blanco ligger på femte plats och den nästan lika usla röda varianten på sjunde. Men där handlar det väl främst om priset, inte smaken.

På ölfronten intet nytt skulle man kunna säga. För även om intresset för mer exklusiva, välhumlade ölsorter ökat, liksom utbudet, så syns det inte i bolagets statistik. Där dominerar i stort sett 50 olika varianter av standardiserad Stor Stark utbudet med många ”uppspritade” extra starka fylleöl. Vattniga, klent humlade, lågprisölet Sofiero Original säljer ohotat mest, nästan dubbelt så mycket som tvåan, den betydligt godare Mariestads.

Att inte en endaste ale har lyckats ta sig in på 50-listan är sorgligt. Den öltypen hyser ju de godaste och mest innovativa maltdryckerna. Men de kostar också någon krona mer. Så rpk-värdet (rus per krona) får råda.

På spritsidan är svensken tämligen konservativ, även om vi också dricker mest maltwhisky per capita. Endast en nyhet har tagit sig in bland de 50 storsäljarna, nämligen Bacardi Mojito Classic på 43:e plats. Explorer Vodka tronar på försäljningstoppen, med Lord Calvert i hasorna.

Den varugrupp som procentuellt ökade mest 2010 var de alkoholfria dryckerna, med nära 31 procent. Men från en mycket låg nivå. Glädjande är att de blivit så mycket bättre och godare på senare år, på både öl- och vinsidan.

Sune Liljevall/TT Spektra

Mest sålda viner (2010)

Umbala, 5 milj liter

Foot of Africa Chenin Blanc, 3,43 milj liter

Mauro Primitivo, 2,55 milj liter

J P Chenet Cabernet-Syrah, 2,47 milj liter

Castillo de Gredos Blanco, 2,2 milj liter

Chapel Hill Rhine Riesling Sauvignon Blanc, 2,1 milj liter

Castillo de Gredos Tinto, 2 milj liter

California White, 2 milj liter

Il Conte Rosso Puglia, 1,9 milj liter

Foot of Africa Shiraz Cabernet, 1,8milj liter

Mest sålda ölmärken (2010)

Sofiero Original, 20 milj liter

Mariestads Export, 11,16 milj liter

Femkommatvåan, 10, 76 milj liter

Norrlands Guld Export, 9,74 milj liter

Pripps Blå, 7,27 milj liter

Falcon Lager Export, 7,25 milj liter

Stockholm Festival, 5,94 milj liter

Carlsberg hof, 5,2 milj liter

Kung, 5,2 milj liter

Spendrups Premium Gold 4,76 milj liter

Mest sålda spritmärken (2010)

Explorer Vodka, 1,15 milj liter

Lord Calvert, 1,2 milj liter

Absolut Vodka, 798 452 liter

The Famous Grouse, 784 242 liter

Renat, 717 246 liter

Koskenkorva Vodka 528 077 liter

Jägermeister, 491 149 liter

Black Velvet, 459 674 liter

Reimersholms Brännvin Special, 406 594 liter

Bell’s, 405 078 liter

Bildtexter: 1) Stort utbud.

Mer läsning

Annons