Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Få a-kassor sänkte avgiften

De flesta medlemmar i a-kassan får fortsätta att betala samma avgift. Bara var tredje kassa har klarat av att sänka avgiften, trots regeringens utlovade sänkning.

Annons

– Det fick ingen större effekt, många har till och med tvingats att höja. Det är kassor som redan hade låg avgift som gynnats, säger Melker Ödebrink, kanslichef på A-kassornas samorganisation.

En dryg månad efter införandet av regeringens nya a-kasseregler den 1 juli, som utlovade sänkning med 50 kronor per arbetande medlem, är resultatet blekt. Två av tre a-kassor ligger kvar på samma nivå som tidigare. Bara var tredje kassa har kunnat sänka sin avgift. Det handlar bland annat om Lärarnas, Akademikernas och SKTF:s kassor. Det är andelen arbetslösa i respektive a-kassa som styr hur hög avgiften blir.
Flera andra kassor som till exempel Handels och Hamnarbetarnas har höjt beloppet.

Och klyftan riskerar att vidgas ytterligare mellan olika a-kassor.
– Det är inte rimligt att det ska skilja 300 kronor beroende på vilken arbetsgivare man har. Många har redan slagit i taket och de flesta medlemmar har inte haft någon större glädje av förändringen. Man måste gå tillbaka till en mer rimlig och solidarisk finansiering av a-kassorna, säger Ödebrink.

Mer läsning

Annons