Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Få in Medelhavet på din balkong

/

Tidigt på sommaren är en bra tid att besöka Medelhavsområdet om man är intresserad av att besöka trädgårdar. Många växter, även vilda, blommar och det har ännu inte hunnit bli så torrt och varmt.

Annons

Jag har nyss tillbringat en vecka i vackra Sorrento i Italien, som ska ha de bästa citronerna i världen. Till och med mitt i staden bryts bebyggelsen här och där av inhägnade områden med citrusträdgårdar.

Vid ett besök på den ekologiska odlingen I Giardini di Cataldo fick jag veta att man tre gånger om året kan skörda de mogna, gula frukterna. En stor del av citronerna går sen till produktion av Sorrentos berömda likör.

En balkong, terrass eller altan passar fint som utrymme för en Medelhavsinspirerad mindre trädgård här hemma. Placera ut lerkrukor i olika storlekar och former, gärna på rad och i grupper.

I krukorna planteras till exempel pelargoner, agave och sommarblommor. Krukväxter som fikusar och monsteror kan också få komma med ut på semester och blandas med kryddväxterna som förstås har sin givna plats.

Lerkrukor är snygga, men torkar tyvärr ut väldigt fort. Om man vill undvika det kan man använda innerkrukor av plast, eller göra som grekerna och plantera i återanvända olivkonservburkar med vackra tryck.

Gör i så fall några hål i botten för dräneringens skull.

För äkta Medelhavskänsla behövs minst ett mindre träd. Oliv-, apelsin- och fikonträd förvaras vintertid på ett svalt och ljust ställe inomhus, liksom pelargonerna.

Pelargoner, pelargoner. Dessa midsommarblomstrets släktingar som jag har förfärligt svårt att låta bli att ta sticklingar från när jag går förbi.

När det gäller pelargonkvistar är jag nästan kleptomanisk, och det var en del som åkte med hem i handbagaget.

Till mitt försvar vill jag berätta att jag faktiskt ber om lov emellanåt innan jag tar en stickling. Om det finns någon i närheten förstås…

På murarna runt Medelhavet klättrar sjok av doftande jasmin tillsammans med murgröna och vinrankor. Och förstås massor av bougainvillea lysande av färg, särskilt i solnedgången då ljuset förstärker alla röda toner. En skyddande pergola kan man bygga på sin uteplats om man vill. På balkongen går det annars bra att nöja sig med ettåriga slingerväxter som får klättra upp längs en hög spaljé och skapa gröna väggar.

Förutom terrakottafärgad keramik i krukor, urnor och kärl är material som kakel, mosaik, betong, sten och marmor passande i Medelhavsträdgården.

En liten vit staty föreställande jungfru Maria, Venus, Michelangelos David eller ett lejon gör bilden komplett. Det gäller dock att platsen kan bära upp sin dekoration, ibland är det förmodligen bättre att avstå figuren. I kombination med till exempel snickarglädje tycker jag nog i de flesta fall att en antik gudom inte riktigt gör sig.

som inte snattar sticklingar i blomsteraffären

Mer läsning

Annons