Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Få kvinnor lockas av klosterliv – "Kvinnor kan göra så mycket annat i samhället i dag"

Få vill bli nunna i Sverige i dag och vid flera kloster står platser tomma. Men syster Else-Marie är inte orolig för klostrens framtid.

Annons

– Det är kyrkan, inte klostren som har evigt liv. Om Gud vill, finns de kvar, säger hon. Att bli nunna är ingenting som tycks locka unga kvinnor i dag, enligt systrar vid fler av de kloster och ordnar som TT talat med.

Medan det under vissa perioder i historien varit rusning till klostren, har svenska kloster i dag få kandidater per år. Hos Dominikansystrarna i Rögle kloster utanför Lund har man bara någon enstaka sökande om året, berättar syster Else-Marie.

Här står två platser tomma efter att två av klostrets systrar avlidit. Men att så få vill bli nunnor är inget som bekymrar henne.

– Klostrets framtid ligger i Guds händer. Blir det inga systrar kvar och de måste stänga huset kan jag alltid hitta kloster i Frankrike, säger hon.

På det katolska dominikanklostret i Rögle bor sex stycken nunnor mellan 35 och 94 år. En gång var de åtta. Syster Else-Maries föräldrar var inte alls religiösa, berättar hon. Men även om hon ibland har tänkt att hon kunde ha haft familj, så har hon aldrig ångrat att hon valde klosterlivet.

När syster Else-Marie själv vid 21 års ålder gick i kloster 1959 var det många som ville bli nunnor i Sverige.

– Efterkrigstiden låg bakom oss och vi önskade nog satsa på något viktigt, större än oss själva, säger hon.

Syster Madeleine Fredell, dominikansyster i Stockholm, bekräftar att få kvinnor i dag kandiderar till att bli nunnor. De senaste åren har den orden hon är knuten till inte haft några som känt sig kallade.

– Kvinnor kan göra så mycket annat i samhället i dag. I svaga stater utan gemensam vård och skola har motiveringen för att bli syster varit större, liksom i krigstid.

Klostren kommer att överleva, men på ett annat sätt. I dag ser vi embryon till en ny klostertid där klostren har en roll av andlig härd och en plats dit folk kan resa för rekreation, säger hon.

Dominikanklostret i Rögle utanför Lund.

En stor del av dagens nunnor väljer att hoppa av och lämna klosterlivet, framför allt i de katolska länderna, enligt Madeleine Fredell.

– Det finns ordnar som mest har intresse av att importera systrar som arbetskraft, från exempelvis länder i Afrika, där systrarna inte har chans till utbildning i det egna landet. Det handlar nog mer om okunskap än cynism, säger Madeleine Fredell.

Mer läsning

Annons