Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Facebook - familjens nya tidstjuv

/
  • Facebook är ett bra sätt att hålla kontakt med vännerna för stressade småbarnsföräldrar, men det kan bli en riktig tidstjuv om man inte ser upp.

Förut skrev man dagbok, i dag uppdaterar vi vår statusrad på Facebook. Det är ett lätt sätt att umgås, men sociala medier kan bli en riktig tidstjuv som sätter de nära relationerna på prov. Och att flirta på Facebook är lika illa som att göra det i verkligheten.

Annons

et är inte lätt att hålla liv i vänskap mellan lämningar, hämtningar och fritidsaktiviteter. Det är därför småbarnsföräldrar förälskat sig i Facebook och sociala medier. Här kan man umgås och mingla utan att lämna hemmet. Fördelarna är många, men det kan ställa till det i relationen med partner och barn. För sociala medier är en riktig tidstjuv som lätt gör en frånvarande fast man är hemma. "Äter falukorv och drömmer om Rivieran" skriver du medan övriga familjen äter och pratar om hur de haft det.

Visa respekt
Ett annat problem är att det är lätt att dela med sig för mycket. Du skriver: "Maken tjatar om att göra en hårtransplantation. Snacka 40-årskris." Saker som vi tidigare berättade i förtroende eller vid fikabordet berättar vi nu för våra "vänner" på Facebook.

- Man ska alltid vara försiktig med att lämna ut andra människor. Det gäller vid fikabordet men är ännu viktigare på Facebook där fler kan läsa utan att kanske uppfatta sammanhanget. Det handlar om respekt för vad andra kanske vill hålla för sig själva, säger Elizabeth Gummesson som är författare och professionell coach i personlig utveckling.

Lätta på trycket
Nyanser och sammanhang försvinner lätt. Häver man ur sig till en nära vän att man är trött på familjen vet han i grunden att du älskar den, men behöver lätta på trycket. På Facebook blir samma budskap stenhårt.

- Du kan tänka dig själv om någon i din familj skrev på en global anslagstavla att det är skönt att slippa dig en stund. På vilket sätt skulle det bidra till varmare relationer i familjen?

Tänk efter
Elizabeth Gummesson menar att öppenhet också har positiva effekter och att den kan föra oss närmare varandra.

- Vågar vi berätta mer om hur vi har det i livet blir det mindre fasadhållning och mindre av att alla får sköta sina egna liv.

Facebook är också en utmärkt plats för spänning, flirt och svartsjuka.

- Men har man en trygg relation och pratar med varandra om vilka vänner man har på Facebook, och hur kontakten ser ut, borde det inte vara ett problem.

Man kan ju tänka att man inte ska göra saker på Facebook som man inte skulle göra öppet inför andra, flirta med gamla ex är alltså inte aktuellt på Facebook heller.

Tobias Östberg/TT Spektra
tobias.ostberg@ttspektra.se

Mer läsning

Annons