Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Familjecentralen blev en succé

/
  • KLÄTTRARE.
  • LITE TRÖTT. Lea Mustonen, tvår år, tar en paus från leken för att ge mamma Tanja Mustonen en kram.
  • TITTUT. Leonardo Alves Hedenström, två år, har upptäckt öppna förskolans akvarium och spanar efter fisk.
  • Rafael Alves Hedenström, fyra månader, och hans BVC-besök är skälet till att hans familj har börjat besöka familjecentralen regelbundet.
  • FIKA. Lea Mustonen, tvår år, och mamma Tanja Mustonen tar en fika på öppna förskolan. I bakgrunden syns förskolläraren Gunhild Nyqvist. Hon håller även i matlagningskvällarna.
  • SOCIAL RÅDGIVNING. Ewa Wilhelmsson Hedlund är socionom och finns på familjecentralen om någon vill prata relationsproblem eller familjeproblem.
  • HATTAR OCH VÄSKOR.
  • Biblioteket är en viktig samarbetspart på familjecentralen. På en vägg inne på öppna förskolan hänger sagopåsar med barnböcker som Alfons och Gittan på olika språk: arabiska, svenska, kurmanji och somaliska.

Familjecentralen i Andersberg är en samlingsplats för barnfamiljer. Här finns mödrahälsovård, social rådgivning, barnhälsovård, öppna förskolan, föräldrautbildningar och bibliotek samlat under ett och samma tak.

– Det är jättebra. Jag flyttade till Gävle för några månader sedan och här på familjecentralen har jag lärt känna andra familjer, säger Maria Hedenström.

Annons

I familjecentralens ljusa lokaler pågår aktiviteter från morgon till kväll. Familjer som tillhör Andersbergs upptagningsområde kommer hit när de ska träffa barnmorskan och sedan när barnet är fött fortsätter de komma hit för BVC, föräldrautbildningar och öppna förskolan. Det blir en naturlig mötesplats.

På väggen i det stora väntrummet hänger det babysitters på rad, det finns en rutschkana, soffor och ett särskilt rum barnvagnsrum. På motsatt sida finns BVC och MVH. Innanför glasväggar finns öppna förskolan som inrymmer målarrum, skötrum, en myshörna och ett kök. Några föräldrar sitter och fikar medan deras barn leker.

Föräldralediga Maria Hedenström är nyinflyttad i Andersberg från Sollentuna. Sonen Leonardo Alves Hedenström, två år, springer nyfiket omkring och fastnar för akvariet, där han står länge och tittar på fiskarna.

– Det är så löjligt svårt att få tag på en större bostad i Stockholm så när min man började plugga i Tierp flyttade vi hit, säger Maria.

I en tygpöl på golvet, ligger yngsta sonen Rafael Alves Hedenström, fyra månader, och jollrar. Han är skälet till att familjen har börjat komma till familjecentralen.

– Jag kände ingen här innan men tack vare öppna förskolan har jag lärt känna andra föräldrar. Vi har inte fått dagisplats än åt Leonardo så det här är toppen. Är det bara Andersberg som har en familjecentral i Gävle? Vilken tur att vi flyttade hit då.

Tanja Mustonen åker med sin tvååriga dotter Lea Mustonen från Kessmansbo till öppna förskolan i Andersberg två gånger i veckan.

– Det har vi gjort regelbundet sedan förra hösten. Det är bra för Lea att vänja sig vid andra barn innan hon börjar på dagis. Hon lärde sig faktiskt krypa här.

Lea biter lite på sin smörgås och ger mamma en kram innan hon vill ned på golvet för att fortsätta leka.

I kuddrummet hoppar Hamodi Ågren, tre år, och Jamal Amand, fem år, från ribbstolen. De skrattar högt när de landar på madrassen nedanför. Jamal Amand tittar mot sin pappa Jihan för att försäkra sig om att han ser de modiga hoppen.

– Jag tycker om bilen, åka rutschkana och att leka. Jag har många kompisar här, säger Hamodi Ågren.

Han brukar komma hit med sin mormor Birgitta Ågren.

– Vi går hit varje måndag, tisdag och torsdag. Vi är även med och lagar mat på onsdagskvällarna. Jag tycker att det är otroligt bra med öppna förskolan och personalen är så trevlig. Här kan Hamodi träffa andra barn och ha kul.

En kväll i veckan är det integrerad matlagning i öppna förskolans kök. Det är ett samarbete mellan Invandrarcentrum och öppna förskolan.

– Barn och föräldrar från olika kulturer träffas, lagar mat och umgås, säger förskolläraren Gunhild Nyqvist.

Familjecentralen är ett samarbete mellan kommunens socialtjänst och barn- och ungdomsförvaltning, Gävle sjukhus, hälsocentralen och Svenska kyrkan. Här jobbar nio personer, tre förskollärare, tre barnsköterskor, två barnmorskor, en diakon och en socionom.

– Genom att vi finns i samma hus och samarbetar kan vi tidigt fånga upp barn och föräldrar som behöver stöd, säger Ewa Wilhelmsson Hedlund, socionom och samordnare på familjecentralen i Andersberg.

Hon ser många fördelar med familjecentralen.

– Vi som jobbar här kan rådfråga varandra och lära av varandra. Lättillgängligheten är en stor fördel.

Öppna förskolan ser hon som en möjlighet för nyblivna föräldrar att skapa nätverk .

– Alla kommer hit. Familjecentralen blir en naturlig ingång till öppna förskolan och det behöver inte kännas stort och skrämmande om man vill få råd om något eftersom vi finns här hela tiden.

Öppna förskolan ordnar utflykter, sång och pyssel , som mest har det varit ett 70-tal barn samtidigt.

– Lokalerna är fina men vi är trångbodda. Vi har inga bra lokaler för att hålla föräldrautbildningar och vi skulle behöva ett rum för barnpsykologen som kommer hit, säger Ewa Wilhelmsson Hedlund.

Mer läsning

Annons