Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Familjeekonomen ger råd om veckopengen

– Jag tycker att man kan börja ge veckopeng så fort som barnet börjar intressera sig för pengar, när de är runt sex år, säger familjeekonomen Ann-Sofie Magnusson.

Annons

Det kan vara svårt att veta hur mycket man ska ge sitt barn i veckopeng, men i grunden är det givetvis den enskilda familjens ekonomi som avgör.

– Allt beror förstås på hur familjen ser ut, hur många barn det finns i familjen och hur mycket pengar föräldrarna eller föräldern har råd att avsätta, säger Ann-Sofie Magnusson, familjeekonom på Ikanobanken.

Sedan måste man också fråga sig vad pengarna ska användas till? Ska det räcka både till bio, godis, spel och kläder?

– I början kan det räcka med små belopp. När de blir tonåringar kanske de kan få disponera hela barnbidraget. Vid vilken ålder barnet klarar att hantera månadspeng varierar och föräldrarna bedömer bäst när det är rätt tid.

När barnet kan läsa, räkna och skriva tycker Ann-Sofie Magnusson att det kan vara bra om barnet får en egen kassabok.

– Då ser barnet var pengarna tar vägen. Och klarar barnet att spara en summa varje månad, till exempel 25 kronor, som sätts in på barnets eget sparkonto kanske du kan bidra med en sparbonus genom att sätta in lika mycket på kontot. På så sätt kan barnet bygga upp en större summa. Det kan vara ett bra sätt för att stimulera barnet till att börja spara pengar.

Gör barnet av med månadspengen i förtid en månad måste man som förälder vara konsekvent.

– Många föräldrar tycker säkert synd om barnet när pengarna är slut och ger lite extra. Om barnet lär sig att det alltid går att tjata till sig lite extra gör du barnet en otjänst för framtiden.

Däremot tycker Ann-Sofie Magnusson att barnen ska ges en möjlighet att tjäna lite extra genom att hjälpa till på olika sätt.

Enligt rapporten Köpstarka barn lägger barn och ungdomar sina pengar främst på godis, snacks, glass och läsk. Längre ned på listan kommer kläder, bio och leksaker. En hel del barn, närmare två tredjedelar, sparar också en del av pengarna. Flickor sparar mest till leksaker och kläder, medan pojkar oftast sparar till leksaker, tv- och dataspel. Det finns också drömmar om större sparmål, som till exempel en cykel eller en egen häst.

Mer läsning

Annons