Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fel ge endast män utbildningsplats

/
  • Lotten Fagerström från Sandviken är en av 44 kvinnor som stämt Sveriges lantbruksuniversitet för könsdiskriminering.

Det är inte okej att män med samma meriter som kvinnor ges förtur till utbildningsplatser på högskolor, enligt en dom i Uppsala tingsrätt i dag.

Annons

Fallet gäller 44 kvinnor, en av dem Lotten Fagerström från Sandviken, som inte antogs till veterinärutbildningen vid Sveriges lantbruksuniversitet (SLU) mellan 2006 och 2007. Trots att kvinnorna hade exakt samma meriter som männen antogs bara män från urvalsgruppen folkhögskolebetyg. Platserna gick till männen genom så kallad viktad lottning eftersom männen sågs som ”underrepresenterat kön”.

Men nu får SLU bakläxa och tingsrätten dömer staten att betala skadestånd på 35 000 kronor till var och en av kvinnorna. Dessutom ska staten stå för rättegångskostnaderna.
Gunnar Strömmer, jurist vid Centrum för rättvisa som drivit fallet, utgår från att SLU kommer att överklaga domen.


Utslaget kan få stor betydelse även för andra som anser sig ha diskriminerats vid antagningar till högskolor och universitet. Enligt Centrum för rättvisa könsdiskriminerades närmare 8 000 sökande under perioden 2006–2008.


Två tredjedelar av landets högskolor använder könsdiskriminerande antagningsregler och i drygt nio fall av tio är det kvinnor som drabbas. Diskrimineringen är mest omfattande på populära utbildningar som exempelvis läkare, psykolog och veterinär. Den slår hårdast mot sökande med betyg från folkhögskola.

Mer läsning

Annons