Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fel Mathias fick onödigt mycket information om toabesöket

/

Annons

Det finns stunder när man bara känner sig som en idiot. Det går inte att förklara sig eller ursäkta sig. Man bara verkar konstig och får leva med det.

Häromdagen, till exempel.
Vi väntar på att en kille som heter Mathias och jobbar på reklambyrån Lundberg & Co ska ringa om ett projekt vi jobbar med tillsammans. Jag går på toaletten och hör, naturligtvis, min mobiltelefon ringa precis i det toalettläge då man inte kan avbryta. Frun svarar i stället och säger sedan så där glatt:
– Tjena Mathias! Hur är det? Jag är precis på väg till bilen, så du får prata med Ola strax. Fast han är på toaletten, så om du bara hänger kvar och väntar en sekund…
Hon känner ju också Mathias och frågor nåt om ”allt går bra” vilket det tydligen gör.
Jag skyndar mig där inne.
Som tur är gör jag det lilla och inte det stora, om ni förstår. Visserligen känner jag Mathias på reklambyrån men man vill ju inte låta någon vänta i onödan så, faktiskt, kissar jag mitt allra snabbaste, struntar till och med i att tvätta händerna, öppnar dörren och får luren.

Frun meddelar det jag redan vet; att det är Mathias i telefonen.
Så jag tar luren och ropar så där överhurtigt som egentligen inte är särskilt likt mig:
– Tjena Mathias! Det är Ola här. Färdigkissad och fin.
Fråga mig inte varför jag rapporterar detta. Jag gör normalt inte det. Men det är kanske nåt ryck av oss-grabbar-emellan som kommer över mig? Jag vet att han står i mål i ett korplag i innebandy. Kanske är det lagspelaren i mig som ropar i luren? Vad vet jag?
Överhurtigt låter det i alla fall med ”det är Ola här, färdigkissad och fin.”
Det blir alldeles tyst i luren.
Sedan hörs en förvånad röst:
– Jaha, ja, det här är Mattias Gustafsson på Gävle Energi.

Fel Mattias! Inte reklambyråmathias som först frun och sedan jag tog för givet att det var utan en nu ganska häpen Gävleenergimattias.
Som meddelar sitt ärende, säger vänligt hej då och sedan förmodligen kliar sig i huvudet. Vad var han egentligen med om? Först en kvinna som svarar überglatt som att det är hennes bästa kompis som ringer och undrar om det går bra med allt och sedan en man som tar över luren och meddelar resultatet av sitt toalettbesök…
Nej, han ska nog akta sig för Fabriksgatan 2 i fortsättningen.
Själv är det bara att hålla masken. Jan Guillou har sagt att om man trampar i klaveret gäller det att stå stilla, inte klampa runt ännu mer. Inte börja förklara. Då blir det ännu konstigare. Vadå? Karln på Fabriksgatan skulle inte meddela toalettresultatet om han visste det var jag som ringde? Jaha, han gjorde det för att han trodde det var reklambyråmathias i luren.
Eh…varför då?

Ola Liljedahl

Mer läsning

Annons