Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fin barnservis från 50-talets DDR

/

Jag har en dockservis som är köpt på en auktion på 60-talet, ”Kahla” står det på en stämpel under. Var är den tillverkad och hur gammal kan den vara? Har den något värde?

På andra bilden finns tre assietterna som är stämplade ”Victoria China Czechoslovakia” under. dessutom en vas utan stämpel.

Dessutom en vas utan stämpel. Undrar hur gamla dessa saker kan vara och var de är tillverkade.

A.

Annons

Svar: Den jättefina servisen som väl mer är en barnservis än en dockservis är tillverkad på 1950-talet av en porslinsfabrik som hette Kahla och låg i forna DDR, det vill säga Östtyskland.

Fabriken var statsägd fram till murens fall 1989 då den upphörde. Sedan 1994 finns fabriken igen men nu i privat regi. Den fina servisen ser ut att vara i perfekt skick och värdet är mellan 500 och 800 kronor. Både kannan med hänkel och vasen i rött är tillverkade omkring förra sekelskiftet. Vasen har säkerligen varit en av ett par. Tillverkningsland får både tillbringaren och vasen är säkerligen Tyskland. Värdet är mellan 300 och 500 kronor per styck.

De tre tallrikarna är tillverkade på 1920-talet av en fabrik som hette Victoria och låg i Tjeckoslovakien.

China är det engelska ordet för porslin och visar att de var tillverkade för export. Värdet är ett par hundra kronor per styck.

Mer läsning

Annons