Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fina öringar

/
  • FÖRST ÖVER 6 KILO. Olle Bäckström, Krylbo sprängde 6 kilosvallen  12 maj med den här granna öringen på 6,1 kilo.
  • LEDER A-FISKET. Martin Westin från Sandviken övertog ledningen  25 juni med den här biten på 6,92 kilo. Håller Martin undan för anstormningen nu när öringen tycks vara på hugget?

Älvkarleby har i år haft (och har) ett rätt bra laxfiske, de stora regnmängderna har gjort att det har varit bra fart på vattnet i Älvkarleby under i stort sett hela sommaren. Periodvis har det varit för mycket vatten kring 900 kubik. Den senaste veckan har flödet sjunkit rejält och ligger nu kring 450 kubik.

Annons

Det tas fortfarande en och annan lax. Laxsäsongen är i sitt slutskede och kan sammanfattas med att cirka 700 laxar tagits upp och att cirka 40 stycken vägt över 14 kilo. 2008 togs det drygt 500 laxar men det var ett fåtal av den grövre storleken.

Under augusti har det också tagits en hel del fina öringar på 5 till 6 kilo och några bitar på över 6 kilo. Fredag 14 augusti var en speciell dag då togs det nio öringar och medelvikten låg på 5,4 kilo. Vi får gå tillbaka till 90-talet för att hitta något liknande.

När det gäller öring och Älvkarleby har vi sett en trend under de senaste åren att de riktigt stora öringarna kring 10 kilo hör till sällsyntheterna. Under 2000-talet har det landats en öring med vikt över 10 kilo. Vi får nog vänja oss med att öring i Älvkarleby på sex till sju kilo får betraktas som stora. Kommer det upp någon större då är det lite av en sensation.

Det finns flera av våra sjöar som kan ståta med fina öringar. Jonathan Klaussen, Hofors flötmetade på Hyen i somras och fick en öring på knappa 4 kilo. Det är inte bara i Älvkarleby det finns skapliga öringar.

Mer läsning

Annons