Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fler nöjda med vården

/

Svenskarna blir allt nöjdare med vården, visar en mätning från SKL.
Men fyra av tio känner inte till vårdgarantin.

Annons

I Gävleborgs län upplever färre att de har tillgång till den vård de behöver än i riket i snitt.
70 procent av de tillfrågade i Gävleborgs län tycker att de har tillgång till den sjukvård de behöver. I riket är siffran 77 procent. Gävleborgarna är överlag något mindre nöjda med vården. Till exempel anger 59 procent av länsborna att de har stort förtroende för vården vid sjukhus, jämfört med 67 i riket. I länet upplever var fjärde tillfrågad att det är svårt att komma fram på telefon till sjukvårdsrådgivningen medan det i riket är 18 procent.
Men överlag är svenskarna nöjda med vården. 84 procent av dem som varit i kontakt med vården år 2008 fick den hjälp de förväntat sig, en ökning från 69 procent år 2002. Patienter upplever också förbättringar av andra faktorer som tillgång till vård, förtroende för sjukvården och väntetider. Det visar Vårdbarometern, en årlig undersökning från Sveriges kommuner och landsting (SKL) om vad svenskarna tycker om vården.
– Det är en förbättring på de flesta parametrar. Inte några jätteförändringar, men tendensen är åt rätt håll, säger Göran Stiernstedt, chef för avdelningen för vård och omsorg vid SKL.
Kortare köer
Han tror att den viktigaste anledningen till att fler är nöjda är att tillgängligheten blivit bättre.
– Väntetiderna har minskat, det har blivit lättare att komma fram till vårdcentraler och specialister och så vidare. Sannolikt spelar det rätt stor roll för det sammanfattande omdömet, säger Stiernstedt till TT.
Sveriges läkarförbunds ordförande Eva Nilsson Bågenholm är inne på samma linje.
– Modeller med vårdval har inneburit att många i primärvården har satsat på tillgänglighet och bemötande för att det blivit viss konkurrens om patienterna. Också på sjukhusen är de måna om att jobba med tillgänglighet och att få ner vårdköerna, säger hon till TT.
Sparkrav på landsting
Men hon tror att det kommer att bli svårare att få den positiva utvecklingen att fortsätta.
– Det ser kärvt ut med sparkrav på landsting och kommuner. Det innebär svårigheter att uppehålla tillgängligheten till exempel, säger hon.
Mätningen visar också att nästan fyra av tio inte känner till vårdgarantin. Det är Göran Stiernstedt missnöjd med.
– Patienterna är en viktig drivkraft för vårdens förbättring och medvetna patienter måste känna till sina rättigheter. Även om det går åt rätt håll behöver det bli bättre.

Mer läsning

Annons