Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fler unga blåsta på sommarjobbet

Den ekonomiska krisen gör att många råkar illa ut på sommarjobben och fackets hjälptelefon har fått ta emot nära 80 procent fler samtal under juni och juli i år.

Annons

Hotell- och restaurangfacket oroas för att unga kan skrämmas bort från en karriär inom branschen.
Från och med juni fram till den 24 juli i år har 2 906 samtal kommit in till LO:s hjälptelefon, en ökning med 78 procent jämfört med de 1 629 som ringde in samma period 2008. De flesta frågor rör provjobb utan lön eller handlar om ungdomar som kommit överens med en arbetsgivare om jobb, men fått nobben när de har kommit till arbetet den första dagen.
– De är så klart jätteledsna och upprörda. Samtidigt, finns det inga papper är det i princip omöjligt för ungdomarna att få rätt då ord står mot ord, säger Stefan Gradin, arbetsledare på fackets hjälptelefon.


Många kaféer, kiosker och restauranger behöver bemannas i Sommarsverige. Men i år har företagare har haft svårt att bedöma turisternas köpkraft, vilket har lett till att man brutit löften om jobb när kunderna svikit. Det osäkra ekonomiska läget gör också att många arbetsgivare inte tar ut någon semester utan jobbar själva. Färre arbetstillfällen i kombination med stor ungdomsarbetslöshet skapar stor konkurrens.
Även TCO, centralorganisation för 16 olika fackförbund, har märkt av att fler ringer till hjälplinjen Sommarjobbsexperten. Sedan i juni har man tagit emot runt 300 samtal.
– Finns det många arbetslösa kan arbetsgivaren bete sig lite sämre eftersom det finns så många att välja på. Men när konjunkturen vänder finns det ingen som vill komma dit och jobba, säger Kenneth Karlsson, rådgivare på TCO.


Ella Niia, ordförande för Hotell- och restaurangfacket, beklagar att så många unga drabbas i branschen.
– Jag hörde om en camping där de anställda hade jobbat i fem eller sju veckor utan en enda ledig dag. Det är ett systematiskt utnyttjande.
Risken är att besvikna ungdomar väljer bort en karriär inom hotell- och restaurangnäringen.
– En långtgående konsekvens kanske är att man skräms bort från restaurangbranschen och ser det som ett område där man inte kan utvecklas, och det är allvarligt, säger Niia.
Därför måste fackets informera unga om vilka regler som gäller och Sveriges Hotell- och restaurangföretagare rekrytera fler medlemmar. Att ropa efter politiskt agerande vore att ropa för högt, tycker Niia.
– Politiken kan väl tjäna sitt men vi har redan en hel del lagstiftning på området. Vad som behövs är mycket mera fotarbete.

Mer läsning

Annons