Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Flera tusen föräldrar misshandlar sina barn

/

För 30 år sedan var Sverige först i världen med att införa totalförbud mot barnaga. Men ändå misshandlas tusentals barn av sina föräldrar varje år och antalet anmälningar om barnmisshandel har under de senaste åren ökat kraftigt i hela landet. Förra året gjordes 10 419 polisanmälningar om misshandel av barn mellan 0–14 år.
Vad beror det på?

Annons

2008 gjordes 73 polisanmälningar om misshandel mot barn under sex år i Gävleborgs län, det är en ökning på 97 procent jämfört med 2007.

– Under 2008 hade vi ett antal anmälningar mot familjer med flera barn, det kan vara en orsak till ökningen. Men jag tror också att samarbetet med socialtjänsten och skolan börjar ge frukt.

– Personalen inom skola och förskola har blivit bättre på att upptäcka barn som far illa och anmäler det till socialtjänsten. Och socialtjänsten har blivit snabbare på att rapportera till oss, säger Jan Friberg, chef för Gävlepolisens familjevåldsrotel.

Antalet anmälningar ökar i hela landet. Det beror troligen på att människor har blivit mer benägna att anmäla barnmisshandel. Men enligt en föräldraundersökning som gjordes 2000 och 2006 har andelen föräldrar som själva anger att de knuffat, huggit tag i eller ruskat sitt barn fördubblats.

– Föräldrar som medger att de slår sina barn har ökat från 1,1 procent 2000 till 2,3 procent 2006. För barn under ett år har andelen femdubblats. Föräldrar tycker fortfarande att det är fel att slå barn men ändå gör de det, säger Staffan Janson, barnläkare och professor i folkhälsovetenskap vid Karlstads universitet.

Andelen välutbildade och medelålders föräldrar med goda inkomster har ökat bland gärningsmännen.

– De anger själva att de varit stressade när det har inträffat. Det är ett högt tempo, de har ansvar för karriären och hemmet, samtidigt som de ska vara goda föräldrar. Jag kallar det för vardagens vanmakt. Det är lätt att tappa fattningen när pressen blir för stor.

I dag får allt fler barn när de är i 30-årsåldern eller senare. De har utbildat sig, rest mycket, har god ekonomi och är vana vid att kunna gå ut när de vill.

– De har vant sig vid ett liv som kan vara svårt att fortsätta när man får barn. Och det kan nog vara frustrerande för många.

Staffan Jansson tror också att nannyprogrammen på tv kan ha bidragit till en attitydförändring bland föräldrar.

– Vi har även fått en mängd föräldrakurser som lär ut metoder för fasta gränser.

– Det ska vara fasta rutiner, hårdare tag och skamvrå för de barn som inte lyder. Föräldrar påverkas av det och det oroar mig.

Han påpekar att kurserna ursprungligen kommer från USA och oftast vänder sig till barn med mycket svåra problem.

Metoderna är inte lämpade för alla barn.

– Föräldrar som inte kan sätta gränser för sig själv kan inte heller sätta gränser för sina barn.

Mer läsning

Annons