Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Flygande hungriga färgklickar

/

Annons

Talgoxarna skuttar längs fönsterblecket. Med näbben pickar en av dem fram meddelanden mot plåten, för att sen blicka uppfordrande in genom rutan. Jag är ganska säker på att han menar att han är hungrig, även om jag inte exakt kan avkoda serierna av knackningar.
Det är viktigt att mata sina små trädgårdsvänner under den kalla delen av året. Här hemma får de mest rester av fullkornsbröd och äpplen. Och ganska mycket av den dyra muslin som jag själv gillar att äta till frukost.
Småfåglarna föredrar förresten, liksom jag, frukten och nötterna. Sen flyger de iväg till den granne som serverar något godare för tillfället.
Jag matar för tillfället på ett stort blomfat, vilket betyder att jag måste rengöra fåglarnas matplats ofta. Annars finns det risk att sjukdomar sprids mellan fåglarna via spillningen. Egentligen är det bättre med någon slags foderautomat.
Frukt- och brödbitarna i större format hämtar en skata. Jag har sett hur den sitter på taket och spanar, den svarta näbben sticker ut ovanför hängrännan. Den vågar sig inte till fågelbordet då den tror att man är i närheten. Kanske har den blivit bortschasad på andra ställen? Men även den är blöt och kall och behöver äta.
Nötväckor, finkar och hackspettar deltar på samma sätt i dramat kring den åtrådda maten. Tuffast är förstås talgoxarna, vinterns spjuvrar. De börjar tjata på en bara man visar sig utanför ytterdörren. Blåmesarna är lite försiktigare, men likväl frekventa besökare.
En av dem var till och med in i huset och vände i somras. Jag fångade den panikslagna fågeln och tog ut den igen innan den skadade sig mot fönstret. Beredd på att jag skulle äta upp den, satt den pyttelilla blåmesen kvar på mitt finger länge, gapande, blundande och flämtande. Efter en stund hade han lugnat ner sig, stängde näbben och såg på mig med sina mörka fågelögon. Sen lämnade han ett visitkort på min hand och flög iväg.
Genom att låta blomställningar av olika slag stå kvar i grönsakslandet under vintern bidrar man med extra foder till fåglarna. Såväl rädisor och kålväxter som sallad brukar ju kunna gå i blom. Flera sommarblommor bildar också frön som är populära hos fåglarna. Solrosornas feta frökakor är självklart perfekta, men jag har märkt att även vallmofrön är populära. Kvar blir bara frökapslarnas skelett.
Vill man odla fågelmat i sin trädgård är nyponrosor att rekommendera. Aplar, hagtorn, rönnbär och olika arter av try är också bra mat för till exempel sidensvansar och domherrar.
Småfåglarna, dessa färgklickar i den svartvita vintern, kan ytterligare lockas till trädgården om man serverar bär och frukt som man fryst in eller torkat. Det är ett välkommet tillskott när maten börjar tryta ute i naturen.


Mer läsning

Annons