Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Flygplan kraschade i Alperna

/
  • Det var en Airbus A320 som krashade i de franska alperna.

En Airbus A320 har kraschat i de sydliga franska Alperna. Sannolikt finns det inte några överlevande, säger Frankrikes president François Hollande.

Annons

Ett plan från flygbolaget Germanwings på väg från Barcelona till Düsseldorf har kraschat i de franska Alperna. Ombord fanns 148 passagerare och besättningsmän, enligt nyhetsbyrån Reuters. Frankrikes president François Hollande säger att det sannolikt inte finns några överlevande, uppger AFP.

– Det här är en tragedi, säger Hollande i direktsänd fransk tv.

– Olyckan har inträffat i ett område som är svårt att nå, säger presidenten.

Vrakdelar har hittats

Enligt Le Figaro kraschade flygplanet i närheten av staden Digne, vid det 2 961 meter höga Tête de l'Estrop. Enligt franska flygmyndigheten DGAC kom nödsignaler från planet klockan 10.47 då det hastigt tappade höjd i närheten av samhället Barcelonette, rapporterar tidningen La Provence.

Två helikoptrar har siktat vrakdelar som ligger på över 2 000 meters höjd, rapporterar fransk tv.

– Flygplanet har kraschat nära kommunen Prads. Från helikoptrar har det gått att se flygplanskroppen och några kroppar runt omkring, säger transportminister Alain Vidalies i fransk radio, enligt TF1.

Olycksområdet ligger i de södra delarna av de franska Alperna, relativt nära gränsen mot Italien, i departementet Alpes-de-Haute-Provence. I närheten ligger bland annat populära skidorterna La Foux d'Allos och Pra-Loup.

Räddningsmanskap bestående av 240 brandmän är på väg till olycksplatsen, rapporterar Le Monde.

Ingen info om svenskar

De franska ministrarna Bernard Cazeneuve, Ségolène Royal och Alain Vidalies väntas till platsen tillsammans med den tyska ambassadören, rapporterar TF1. Samtidigt uppges Frankrikes flygledare omedelbart ha tagit beslut om att ställa in den strejk som annars varslats om från i morgon till på fredag.

Svenska utrikesdepartementet har i ännu ingen information om det var svenskar ombord på planet.

– Vi försöker undersöka det genom vår ambassad i Paris som har kontakt med franska myndigheter. Våra ambassader i Berlin och Madrid undersöker det också via lokala myndigheter, säger Johan Tegel vid UD:s presstjänst.

45 spanjorer tros ha funnits ombord, uppger Spaniens vice premiärminister Soraya Sáenz de Santamaria, enligt Reuters.

"Vi gör allt vi kan"

Lufthansas pressavdelning i Frankfurt är förtegen om händelsen.

– Vi vet ännu inte vad hände med Germanwings flight 9525. Våra tankar är med familjemedlemmar och vänner. Vi gör allt vi kan för att ta reda på mer. Någon ytterligare information kan jag inte ge dig just nu, säger en talesperson på pressavdelningen.

TT: Vet du något om passagerarnas nationalitet?

– Som jag sade kan jag inte ge dig någon ytterligare information just nu.

Enligt Reuters var det kraschade Germanwings-planet 24 år gammalt. Germanwings har utannonserat en presskonferens till klockan 15 i närheten av Köln-Bonns flygplats, uppger AFP.

TT

Mer läsning

Annons